Migrēna: kā to atšķirt no galvassāpēm un novērst sāpes! Skaidro eksperti

Ja migrēnas lēkmes notiek ļoti bieži, tās jāārstē arī starplaikos. Ja mēnesī ir viena migrēnas lēkme vai arī pa trim mēnešiem reizi, tad kopā ar sāpju ārstu pacients atrod pareizo zāļu kombināciju, viņš arī zina, no kā ikdienā jāizvairās – no šokolādes vai no sarkanvīna, kas viņam provocē lēkmes. Labā ziņa – migrēna ir problēma, kas uz dzīves otro pusi parasti mazinās, lēkmes kļūst retākas un vājākas. Bet sliktā ziņa – migrēna ir Sli**ba, kuru nevar pilnībā izārstēt.

 

Migrēna un kā atvieglot sāpes: Ar pretsāpju zālēm prātīgi

Ār*ts norāda, ka, gan saspringuma sāpēm, gan migrēnai nereti laika gaitā pievienojas pretsāpju medikamentu izraisītas galvassāpes. Piemēram, saspringuma galvassāpes cilvēks ārstē ar tabletēm, un sāpes it kā uz mirkli pierimst.

Kad sāpes parādās, viņš atkal lieto zāles un jau tik daudz, ka vienā brīdī cilvēkam sāk sāpēt galva no tā, ka viņš neiedzer pretsāpju zāles. Objektīva iemesla galvassāpēm nav, bet principā tās izraisa tas, ka cilvēks nav iedzēris kārtīgu pretsāpju līdzekļu devu. Parasti tā notiek ar kombinētajiem preparātiem.

Tās nav sliktas zāles, taču vienai no šo medikamentu sastāvdaļām piemīt neliela stimulējoša iedarbība – ja tev ir saaukstēšanās vai gripa, tā palīdz pārciest šo grūto stāvokli. Taču šajā gadījumā tas nodara kaitējumu.

“Saspringuma galvassāpes ļoti bieži ir pedantiskiem cilvēkiem, kas ārkārtīgi cenšas visu darbā izdarīt kārtīgi, un, kad viņi tuvojas izsīkumam, tad, iedzerot medikamentu, viņiem veicas labāk. Cilvēki iekrīt šajā medikamentu atkarības slazdā. Šīs atkarības galvassāpes ir ļoti spēcīgas, un dažkārt, lai tās atceltu, vajag ārstēties pat Slim**cā. Nedzerot pretsāpju tabletes, viņiem pazūd arī galvassāpes,” norāda G.Iļķēns

Lasi arī: Par ko liecina dažādas galvassāpes – galvassāpju veidi, ko nevajag ignorēt

Divi praktiski ieteikumi kā atvieglot migrēnas sāpes:

G.Iļķēns iesaka:

1. Vienalga, kas – vjetnamiešu “Zvaigznītes ziede” vai latviešu ledus gabaliņi, pielikti pie deniņiem, vai maigas rokas, kas pamasē saspringušos muskuļus plecu un kakla daļā, tas viss rada atslābumu, un šādi var tikt vaļā no galvassāpēm arī bez tabletēm. Ādā ir taustes receptori, un, ja tos viegli kairina – glāsta, uzliek vēsumu -, organisms izdala endogēnos opiātus, pretsāpju vielas.

2. Ja saspringuma galvassāpes ilgstoši nepāriet, jādodas pie sāpju ārsta. Iespējams, viņš izrakstīs kādu jaunu, viegli stimulējošu antidepresantu, kas ļauj atgūt ticību dzīvei un aktīvi iesaistīties atveseļošanās procesā. Kādu muskuļu relaksantu, kas pastiprina pretsāpju līdzekļu efektivitāti. Varbūt arī kādu atjaunošanās procesu veicinošo līdzekli. Ilgstošs muskuļu sasprindzinājums un As**srites traucējumi muskuļos nervos veicina deģeneratīvas izmaiņas un samazina audu izturību, rada nervu jutīguma pieaugumu, un ir vesela rinda preparātu, kas palīdz to novērst.

Iesakām izlasīt arī materiālu par to kāda tipa galvassāpes tev ir, un ko tas pasaka par tavu vispārējo Vese***as stāvokli! Spied ŠEIT, lai lasītu!

 

COMMENTS

Leave a Comment