Milleniāļi un Z paaudze negrib strādāt, vēl jo mazāk strādāt kā vecāki. Darba devēji ceļ trauksmi!

Paaudzes mainās. Jebkurā komandā var satikt dažādu vecuma grupu pārstāvjus. Tikai nesen mūs pārsteidza, cik atšķirīgas ir “milleniāļu” un “baby boomers” dzīves prioritātes . Kā tos nomainīja jaunās paaudzes Z un “alfa”. Kas viņi ir šodien, šie strādājošie jaunieši, un kā pasaule attīstīsies viņu vadībā?

Vispirms noskaidrosim, no kurienes nāk šīs paaudzes. 90. gadu sākumā divi zinātnieki – Nīls Govs un Viljams Štrauss – ASV izstrādāja paaudžu ciklu koncepciju, kas atkārtojas ar zināmu periodiskumu. Viņu grāmata guva milzīgus panākumus, un mūsdienās daudzi vadītāji, skolotāji un vecāki bieži pievēršas šīs grāmatas lappusēm. Zinātnieki ir centušies pēc iespējas precīzāk aprakstīt dažādu cilvēku grupu uzvedības raksturu, attieksmi pret darbu, mācībām un mīlestību. To, ka dažāda vecuma cilvēkiem ir pilnīgi atšķirīga attieksme pret dzīvi, var viegli novērot grupā.

Strādājošā jaunatne vairs negrib sēdēt vienā vietā

Vecākie cilvēki, kurus šodien varat satikt jebkurā uzņēmumā vai valsts aģentūrā, ir “baby boomers” . Viņi ir atbildīgi, mērķtiecīgi, pieraduši visu darīt pareizi, bieži vien darbaholiķi un gandrīz visu mūžu strādā vienā organizācijā. Viņiem vissvarīgākais dzīvē ir stabilitāte. Tāpēc darba maiņa vai pārcelšanās uz citu amatu viņiem ir grūtākais dzīvē. Viņu dzīvē viss attīstās secīgi: izglītība, ģimene, darbs, mājas dzīve. Viss ir skaidrs un racionāls. Viņiem darbs no pulksten 8 līdz 17 piecas dienas nedēļā ir labākais grafiks pasaulē. Nedēļas nogales, brīvdienas, ieplānotas brīvdienas – šķiet, ka viņu pasaule ilgs mūžīgi un neaizskarami.

Lasi vēl: Ja Tu esi viens no šīm zvaigžņu zīmju pārstāvjiem, tad Tev ir iespēja kļūt bagātam 2024. gada maijā!

Otrie pārstāvji, kurus bieži var atrast birojos un uzņēmumos, ir “X paaudze”. Viņi joprojām bieži izvēlas stabilitāti un vidējos ienākumus. Viņi parasti dodas uz darbu un visus lēmumus savā dzīvē pieņem neatkarīgi. Vienīgais, kurā viņi bija vīlušies, bija ģimenes vērtības. Bieži vien šīs konkrētās paaudzes cilvēki ir šķīrušies vai vientuļi. Šo pasaules uzskatu viņi izveidoja vecāku dzīvesveida dēļ. Viņu vecāki, “baby boomers”, bija spiesti smagi strādāt un audzināt valsti. Tāpēc “X” paaudze uzskata, ka autonomija un neatkarība ir galvenās dzīves īpašības. Darbs tiek uztverts kā instruments normālai dzīvei.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment