Nāc un nobalso par labāko RLB jumta bišu saimi un garšīgāko medu. RLB Jubilejas gada notikums “Bites Rīgas vēsturiskajā centrā”

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) namā pirms XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta tiešraides 2018.gada 8.jūlijā no plkst.18.00 – 20.00 Baltajā zālē tiks organizēta RLB nama “Jumta bišu” saimju – Latvijas universitātes (LU), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Rīgas Latviešu biedrības bišu saimju ievāktā Vērmanes dārza liepu medus izsviešana (sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību (LBB) un SIA “Vinnis”) un garšošana, balsojot par labāko saimes nosaukumu, devīzi un garšīgāko medu.
Visiem apmeklētājiem būs iespēja vērot un ņemt dalību medus rāmīšu atvākošanā un medus sviešanā, iepazīt bišu stropa “anatomiju” un LBB ekspertu stāstījumu par bišu dzīvi, nogaršot latvju našķi – medus maizi ar pienu, sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un Piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Straupe”, piedalīties RLB Folkloras komisijas vainagu vīšanas un siena leļļu izgatavošanas darbnīcās, klausīties LU Filozofojas un humanitāro zinātņu fakultātes studentu esejas par bitēm Imanta Ziedoņa un Rūdlofa Baumaņa daiļradē un dziedāt līdzi tautas dziesmas ar JVLMA mūziķiem, ievingrinot balsi Dziesmu svētku noslēguma koncerta un sadziedāšanās nakts tiešraidei, kas omulīgā atmosfērā pie galdiņiem notiks RLB nama Lielajā zālē no plkst.20.00.
Visi aicināti balsot par savu mīļāko RLB jumta bišu saimi – aplīmējot savu favorīta stropu ar sarkanām (labākais saimes nosaukums un devīze) un dzeltenām (garšīgākais medus) sirsniņām.
Darbosies medus ekspertu komisija – 5 bērnu sastāvā, kuru lemšanas procesu vadīs RLB Kultūrizglītības centra “Knīpas un Knauķi” vadītāja Edīte Putniņa. Bērni sadarbībā ar mākslinieku Kasparu Bērziņu zīmēs kopīgu zīmējumu, kuru, ar Merķeļa drukas atbalstu, pārveidos par kanvu un pasniegs kā specbalvu garšīgākā medus saimes turētājiem Rīgas Svētku laikā Vērmanes dārzā 19.augustā.
Rīgas svētku ietvaros Vērmanes dārzā 19.augustā uz Lielās skatuves tiks prezentēti projekta rezultāti – Vērmanes liepu medus analīžu rezultāti (LBB) un nominēti sacensību uzvarētāji – godinot ražīgākās saimes un garšīgākā medus turētājus.
Rīgas Latviešu biedrība, atzīmējot Latvijas 100, RLB 150 gadu jubileju un gatavojoties nākamgad svinēt Latvijas Universitātes 100 gadu jubileju, kā arī simbolizējot 3 kaimiņu – sadarbības partneru – Latvijas Universitātes, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Latviešu biedrības sadarbību, no 2018.gada 15.jūnija līdz jūlija beigām uz Vērmanes dārza liepu ziedēšanas laiku, rīko projektu “RLB nama “jumta” bites”, izvietojot 3 bišu saimes uz RLB nama jumta.
RLB saka lielu paldies projekta partneriem: Latvijas universitāte, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija, Latvijas biškopības biedrība, Latvijas Dabas fonds, SIA “Vinnis”, Latvijas Maiznieku biedrība, piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe”.

Leave a Comment