Neparasti augi skaistam dārzam. Košumaugu speciālisti iesaka savas audzētavas interesantākos augus šosezon

Jo lielāka izvēle, jo labāk

Stādu audzētāja Imanta Parfenoviča (Zaļenieku kokaudzētava) vadītā uzņēmuma specializācija ir dažādi potējumi un košumkrūmi. Katru gadu piedāvājums paplašinās par 20–30 jauniem augiem. 2015. gada sezonā kokaudzētavā ir 1009 nosaukumu kokaugu dažādību, no kuriem 815 – lapainie un 194 – skujeņi.

Kokaudzētavā var nopirkt arī retumus dārzu kolekcijām. Speciālists kā labu palīgu izvēles veikšanai iesaka internetu, kur var iepazīties ar stādaudzētavu sortimentu.

Ražīgi un skaisti augi

– Dārzā var savienot skaisto un praktisko, – pārliecināta “Māras dārzi” speciāliste Irīna Klapere. Viņa iesaka izvēlēties krūmmellenes, ko var dēstīt līdzās tādiem skābummīļiem kā rododendriem. Skaisti būs gan apaļie ziediņi, gan zilās ogas, bet jo īpaši grezns augs ir rudenī, kad lapas krāsojas karmīnsarkanas.

Pergolas, lapenes un sētas var noaudzēt ar kivi līdzinieci – aktinīdiju. Izdevīgi iegādāties pašauglīgu šķirni ‘Dr. Szymanowski’. Šķirnei ir laba ziemcietība, tikai pirmos gadus jāpiesargā no kaķiem, kam aktinīdija ir īsts kārums.

Modes augs Latvijā patlaban ir kizils. Pirms lapu plaukšanas tas zied košiem, dzelteniem ziediem, līdzīgi kā burvju lazda. Ogas ļoti vērtīgas un vitamīniem bagātas.

Vislielāko košumu dārzā rada vasaras puķes, kas īpaši krāšņas, ja ir iestādītas podos, kastēs. Vasaras puķes kastes veido pēc pasūtījuma. Spilgtas kompozīcijas iederēsies dārza dekorēšanai uz Jāņiem, tās var būt arī lieliska dāvana, ejot ciemos. Turklāt, ja puķes stādītas traukos, tās nav jāravē! Lai vēl vairāk atvieglotu puķu kopšanu, substrātā var iestrādāt lēni šķīstošu mēslojumu, kas ļaus vasarā nerūpēties par augu piebarošanu.

– Visi augi ir skaisti, tikai jāprot tos labi sakomponēt dobē, – pārliecināta dārzniece. Audzētavā var saņemt profesionāļa padomu ne tikai par to, kādi augi konkrētai vietai labāk derēs, bet arī – cik daudz tos vajadzēs.

Leave a Comment