Neparasti augi skaistam dārzam. Košumaugu speciālisti iesaka savas audzētavas interesantākos augus šosezon

Importa jaunumi kolekcijai

Irina Strautiņa (z/s “Lēpes”) piedāvā stādus no slavenās Šmita stādaudzētavas Polijā, uz kurieni dodas arī latviešu retumu kolekcionāri. Audzētavā ir ļoti plašs piedāvājums, iespēja tikt pie jaunākajām šķirnēm, stādiem ir laba kvalitāte un arī ziemcietība.

Šopavasar dārzniece iesaka iestādīt magnoliju, burvju lazdu vai kādu retumu – sakuras tipa ķirsi. Skaists ir parastais etiķkoks ‘Tiger Eyes’ ar dzeltenu lapojumu, zalktene ar baltiem ziediem. Lieliem dārziem derēs franklīnija, kas ir ražens, skaists, ziemcietīgs koks. Daudzu dārzmīļu kārums – Japānas kļaviņas ar smalkām zaļām un sarkanām lapām. Šie augi bez pieseguma ziemo arī dārznieces dobēs.

Dārza lepnums būs hortenziju šķirnes ‘Diamant Rouge’, ‘Mega Mindy’, ‘Magical Moonlight’ un ‘Great Star’. Visām šķirnēm ir lielas, stāvas ziedu vāles. Katru gadu augus vēlams nedaudz apgriezt, atstājot vienu divus pumpuru pārus no pērnā gada pieauguma. Piedāvājumā ir 11 hortenziju šķirnes. Īpaši skaistas ir skarainās hortenzijas, kas ilgi saglabā savu dekorativitāti. Vēl aizvien retums ir kokveida hortenzija ‘Pink Annabelle’.

Iegādājoties augus, pircējam tiks piedāvāti arī firmas “Bentley” dārza instrumenti, kam ir 15 gadu garantija.

Foto – Sandra Ruska

Krāsas garšaugos un heihērās

– Garšaugi ir modē! Tie ir noderīgi ne tikai ēdienu gatavošanai un tējām, bet ir dekoratīvi, – pārliecināta z/s “Kaliņi” dārzniece Lāsma Riekstiņa. Viņas favorītes ir dažādās mētras, piemēram, krūzmētra Mentha spicata ‘Crispa’ ar kruzuļotām lapiņām. Dārzos vēl reti sastopama ir daudzgadīgā pupu (kalnu) mētra. Tai ir ziemzaļš, ap 35 cm augsts lapojums un maigi rozā ziediņi. Mētra labi ziemo Vidzemē. Kulinārijā lieto kā piedevu gaļas ēdieniem.

Vēl aizvien dārzos maz tiek audzētas heihēras. Tām ir lapojuma krāsu dažādība, tās ir arī kruzuļotas, strīpainas, krokotas u.c. Heihēras ir dekoratīvas visu gadu, pat ziemā. Vasarā dekoratīvo lapojumu papildina ziedu skariņas. Tā kā auga lapojums ir 25–35 cm augsts, tie labi iederas dobju apmalītēs kopā ar vidēji lielām ziemcietēm (monardām, flokšiem).

Grezns augs ir arī perovskija. Tai ir sudrabains lapojums ar zili violetām ziedu vālītēm. Augsnes ziņā augs ir pieticīgs, sausumizturīgs. Patīk augt saulainās vietās. Pavasarī mostas vēlu, bet rudenī zied ilgi.

Violeti ziliem ziediņiem zied arī vītollapu vējmietiņš. Izplatītāko šķirņu augi ir 1,50 m augsti, bet jaunākā šķirne ‘Little Robert’ – tikai 40 cm augsta.

Zilo toni dārzā dos arī skarainais floksis ‘Blue Boy’. Tas ir ap 1 m augsts, lavandzils, ar baltu zvaigznīti zieda vidū. Labi izskatīsies kopā ar šķirni ‘Pink Lady’, kas ir ap 50 cm augsta, rozā ziediem ar baltu actiņu.

Violeti rozīgo toni dārzam piešķirs ehinācijas šķirne ‘Purple Emperor’.

Leave a Comment