Norisināsies bezmaksas papīra liešanas un otrreizējā kartona darināšanas darbnīcas

Pasākuma “Lauki ienāk pilsētā” ietvaros “Zaļā josta” aicina ģimenes ar bērniem piedalīties bezmaksas radošajās darbnīcās, organizējot papīra izgatavošanas darbnīcu un kartona otrreizējās pārstrādes darbnīcu. Pasākuma apmeklētāji tiks aicināti paust savus ierosinājumus tīrākas un zaļākas Latvijas veidošanā nākamajā valsts simtgadē.

“Zaļā josta” radošās darbnīcas norisināsies sestdien, 2018. gada 8. septembrī no plkst. 10:00 līdz 20:00 11. novembra krastmalā Rīgā. Darbnīcas tiek rīkotas Latvijas simtgades pasākuma “Lauki ienāk pilsētā” ietvaros.

Radošajās darbnīcās iedzīvotāji tiks iepazīstināti ar papīra izgatavošanas procesu no makulatūras un iesaistīti otrreizēja papīra darināšanas procesā, uzskatāmi demonstrējot, cik vienkārša un resursus taupoša ir makulatūras pārstrāde. Atzīmējot Latvijas simtgadi, pasākuma apmeklētāji varēs no makulatūras izgatavot savu simbolisku individuālo apņemšanās koku, ko katrs var darīt vides labā, kā arī līdzdarboties kopējā vēlmju koka izgatavošanas procesā, paužot savas idejas un ierosinājumus Latvijas vides stāvokļa uzlabošanai nākamajos 100 gados. Vēlmju koks kopā ar iedzīvotāju izteiktajiem ierosinājumiem pēc pasākuma tiks dāvāts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ar atgādinājumu, ka no mums katra un valdības pieņemtajiem lēmumiem ir atkarīgs, cik Latvija būs zaļa nākamajā simtgadē.

SIA “Zaļā josta” valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa uzsver, ka ekonomiskā izaugsme, kas veicina patēriņa pieaugumu, kā arī iedzīvotāju skaita pieaugumu, nes sev līdzi arī pārmērīgu resursu tēriņu un atkritumu apjoma palielināšanos, izraisot vides kvalitātes pasliktināšanos. “Latvijai stingri jāpiedomā pie resursu efektivitātes celšanas. Būtu nepieciešams Latvijā atjaunot makulatūras pārstrādi, tādējādi ietaupot ne tikai resursus, nodrošinot to atkārtotu apriti, bet arī sildot ekonomiku un samazinot atkritumu apjomus,” norāda J. Lapsa.

Viena no Latvijas bagātībām ir meža resursi. Lai gan mežs pieder pie atjaunojamiem resursiem, taču jāpaiet zināmam laikam, lai to varētu izmantot no jauna. Katru gadu mēs patērējam vairāk nekā 170 000 tonnu papīra. Lai saražotu vienu tonnu papīra nepieciešami apmēram 3,5 tonnas koksnes, taču papīru iespējams ražot arī no makulatūras. Visu izmantoto papīru iespējams pārstrādāt otrreizējās izejvielās, ar katru tonnu pārstrādāta papīra ietaupot apmēram 18 papīrmalkas koku. Viens kubikmetrs koksnes augšanas laikā savāc tonnu kaitīgās ogļskābās gāzes un izdala 0,7 tonnas skābekļa.

Vairāk par papīra pārstrādes procesu un makulatūras šķirošanas iespējām Latvijā iespējams uzzināt “Zaļā josta” mājaslapā www.zalajosta.lv un www.atkritumi.lv.

Leave a Comment