Norvik Bankas aptauja: vairāk nekā puse iedzīvotāju būtu gatavi aizņemties mājokļa remontam, izglītībai un neplānotiem izdevumiem

Norvik Bankas veiktās aptaujas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji visbiežāk aizņemtos naudu, ja rastos nepieciešamība pēc papildus naudas līdzekļiem dažādām neplānotām dzīves situācijām (61%), izglītības finansēšanai (59%) un mājokļa remontam (58%). Savukārt ceturtdaļa (25%) aptaujāto būtu gatavi ņemt aizdevumu ceļošanai un svinību organizēšanai. Tikmēr nepilna trešdaļa (27%) iedzīvotāju uzskata, ka tomēr būtu jācenšas dzīvot par saviem līdzekļiem, papildu naudu neaizņemoties.
Svarīgākie kritēriji, pēc kuriem patērētāji izvēlētos kredītdevēju, ir piedāvātā procentu likme (62%), prognozējamais pārmaksas apjoms (52%) un ikmēneša maksājuma lielums (51%). Izvēloties aizdevēju, tieši sievietes biežāk uzmanību pievērstu procentu likmei (67% pretstatā 58% vīriešu) un kredītu izsniedzēja reputācijai (35% pretstatā 26% vīriešu).
“Patēriņa kredīts ir piemērots risinājums, kad nepieciešami naudas līdzekļi gan lielāku plānotu mērķu īstenošanai, piemēram, sen izsapņotam mājokļa remontam vai studijām augstskolā, gan pavisam neplānotiem tēriņiem kā ārsta vizītei vai operācijai – galvenais ir aizņemties atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt aizdevumu laikā. Jāatzīmē, ka sarunās ar senioriem identificējām vienu problēmu – ne vienmēr standarta kredīti ir piemēroti tieši viņu iespējām, tādēļ izveidojām risinājumu, ņemot vērā viņu ienākumus un atmaksas iespējas. Šāds piedāvājums tika radīts pēc senioru pieprasījuma, jo tieši šai sabiedrības grupai ir dažādi neplānoti izdevumi Vese***ai, ko nevar atlikt,” norāda Anna Vjaksa, Norvik Bankas privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja.
Neplānotām dzīves situācijām iedzīvotāji aizņemtos ilgi nedomājot
Iedzīvotāju vērtējumā visīsākais laiks lēmuma pieņemšanai – līdz vienai nedēļai – par patēriņa kredīta izmantošanu būtu nepieciešams, lai pieņemtu lēmumu par aizņēmumu neplānotām dzīves situācijām, piemēram, auto remontam vai medicīniskiem izdevumiem (36%). Tam seko situācijas, kurās iedzīvotājiem pēkšņi būtu nepieciešams iegādāties jaunu elektroniku vai sadzīves tehniku, piemēram, jaunu veļas mašīnu (18% lēmumu par aizdevumu pieņemtu nedēļas laikā, savukārt vēl 20% – 2 līdz 4 nedēļu laikā). Visilgākais laiks lēmuma pieņemšanai par aizdevuma nepieciešamību tiktu veltīts domājot par papildus finanšu līdzekļiem izglītībai (17%), mājokļa remontam (15%) un auto iegādei (14%) – šādā gadījumā lēmumu par aizņemšanos tiktu pieņemts trīs un vairāk mēnešu laikā.

 

Leave a Comment