Parūka kā statusa simbols jeb no kurienes radās mākslīgo matu mode

Kopš laikiem, kad cilvēki sāka apzināties savu izskatu un tiekties pēc tā pilnības, radās vēlme mainīt matus. No tā paša perioda sākās parūku vēsture.

Tiek uzskatīts, ka ideja par parūkas izveidošanu radās Senajā Ēģiptē. Bet parūkas parādīšanās iniciators bija pats faraons.

Seno faraonu laikā mati bija neatņemama ēģiptiešu kultūras sastāvdaļa. Tomēr ne vienmēr bija iespējams iegūt skaistus, biezus matus. Tāpēc faraoni šim nolūkam sāka izmantot parūkas. Patiesībā viss sākās Senajā Ēģiptē, kur parūkas sākotnēji izmantoja, lai piesegtu plikus vīriešus, jo viņu mati bija cirtaini un nepaklausīgi. Tāpēc tos vienkārši noskuva.

Pirmās parūkas tika izgatavotas no dabīgiem materiāliem, piemēram, dzīvnieku matiem, augu šķiedrām un pat cilvēka matiem. Lai radītu garu un biezu matu efektu.

Parūku lietošana izplatījās ne tikai faraonu, bet arī vienkāršo ēģiptiešu vidū. Tās kļuva ne tikai par stila, bet arī sociālā statusa neatņemamu sastāvdaļu. Jo majestātiskāk un greznāk izskatījās parūka, jo augstāks bija tās īpašnieka sociālais statuss.

Parūku mode izplatījās daudzās valstīs, bet Senā Roma ar savu mīlestību pret parūkām pārspēja visus.

Romas patricieši bija priviliģēta pilsoņu kategorija, kas lepojās ar saviem iespaidīgajiem mākslīgajiem matiem. Sākotnēji parūkas izmantoja, lai slēptu dabisko matu izkrišanu tādu vai citādu iemeslu dēļ, bet laika gaitā tās kļuva par bagātības un greznības simbolu.

Romas impērijas sievietes labprāt iegādājās parūkas no visas pasaules: greznas melnas no Indijas, sarkanas un rūsganas no Vācijas. Bet par visvērtīgākajiem un retākajiem tika uzskatīti blondie mati no Skandināvijas.

Interesanti, ka Romas impērijas laikā kurtizānes deva priekšroku gaišām parūkām, jo šī krāsa simbolizēja viņu neatkarību. Tāpat tika uzskatīts, ka tumši mati liecina par augstām morālām īpašībām.

Tā laika ražošanas tehnoloģija bija sarežģīts un darbietilpīgs uzdevums. Parūkas izgatavoja no dabīgiem matiem, kurus piestiprināja pie īpaša režģa vai metāla karkasa. Turīgie Romas iedzīvotāji tās pasūtīja no īstiem matiem ar izsmalcinātām frizūrām un greznām rotaslietām.

Lasi vēl: Tomātu stādu pārstādīšana siltumnīcā: 3 noteikumi, kā pareizi veikt procedūru

Sešpadsmitajā un septiņpadsmitajā gadsimtā parūkas bija pieprasītas kā nekad agrāk, Eiropa piedzīvoja īstu uzplaukumu. Šī mode, kas aizsākās Anglijā, kļuva populāra ne tikai aristokrātijas, bet arī vienkāršo cilvēku vidū. Visus šos panākumus noteica apstākļi, kas bija saistīti ar karalieni Elizabeti I.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Zeltene grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 53%

0%

Viņa bija izcila personība un viena no Anglijas vēstures ikonām. Tomēr daudzi cilvēki nezina, ka karaliene saskārās ar smagu kaiti, kuras rezultātā zaudēja savus skaistos matus. Viņa par to uztraucās un vēlējās atjaunot savu kādreizējo krāšņumu un pievilcību. Lai paslēptu savu kailo galvu un turpinātu izskatīties majestātiski, Elizabete sāka lietot parūkas. Arī viņas galma cilvēki, cenšoties sekot karalienes piemēram un būt moderni, sāka lietot parūkas. Elizabetes I garderobē bija vairāk nekā astoņdesmit dažādu krāsu parūkas, un viņas modes stils bija pazīstams ne tikai Anglijā, bet arī ārzemēs.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment