Šie ir paši veselīgākie dārzeņi; uzzini kā tos pareizi pagatavot!

 

1. Tomāti

Lai arī tomāts tiek klasificēts kā oga, to tik un tā pasniedz kā dārzeni. Tajos ir daudz likopēna, kā arī tomāti palīdz cīņā ar vēzi. Tie ir ne tikai bagāti ar dažādiem vitamīniem (no A līdz K), bet arī regulē As**sspiediena līmeni un palīdz samazināt brīvo radikāļu daudzumu organismā.

2. Brokoļi

Tikai daži pārtikas produkti slimību apkarošanas ziņā spēj sacensties ar brokoļiem. Šie krustziežu dzimtas dārzeņi ir bagāti ar antioksidantiem, kas palīdz samazināt kuņģa, plaušu, un taisnās zarnas vēža risku. Tā kā brokoļos ir arī daudz beta karotīna, C vitamīna un folātu, tie arī uzlabo imūnsistēmu, pasargājot no saaukstēšanās un gripas.

3. Briseles kāposti

Šie mazie, zaļie dārzeņi ir īpaši veselīgi grūtniecēm, jo tajos ir daudz folijskābes un B vitamīna, kas novērš nervu caurulītes defektus (NTD). Briseles kāposti ir arī bagāti ar C un K vitamīniem, kā arī šķiedrvielām, kāliju un omega 3 taukskābēm.

4. Burkāni

Šie oranžie brīnumlīdzekļi uzlabo acu, ādas un matu veselību. Burkāni no visiem dārzeņiem ir visbagātākie ar svarīgiem antioksidantiem, piemēram, A vitamīnu. Tā kā burkānos ir arī daudz C vitamīna, tie palīdz pasargāt As**srites orgānu sistēmu no bojājumiem.

5. Kabacis

Kabacī ir daudz uzturvielu, kas novērš iekaisumu, piemēram, C vitamīns un beta karotīns. Tas var palīdzēt ārstēt dažādas Sli**bas, tostarp astmu, osteoartrītu un reimatoīdo artrītu. Kabacis ir arī labs kālija, magnija un šķiedrvielu avots.

6. Saldais kartupelis

Arī šajā dārzenī ir daudz uzturvielu, kas aizkavē vēža attīstību, piemēram, A un C vitamīni un mangāns. Tas ir arī labs šķiedrvielu un dzelzs avots, tāpēc sniedz gan enerģiju, gan arī palīdz regulēt gremošanas sistēmu.

7. Baklažāns

Baklažāns satur sirdij veselīgas uzturvielas, kā arī daudzus antioksidantus, kā piemēram nasunīnu (unikālu savienojumu, kas pasargā smadzeņu šūnas no bojājumiem). Baklažānā ir arī daudz šķiedrvielu un kālija, kas, pēc zinātnieku domām, var samazināt insulta un plānprātības risku.

8. Paprika

Nav svarīgi, vai tā ir sarkanā, oranžā vai dzeltenā paprika, tajās visās ir daudz uzturvielu, kas nāk par labu sirds Vese***ai, piemēram, likopēns un folijskābe. Pētījumos ir atklāts, ka, ēdot papriku katru dienu, var samazināt plaušu, resnās zarnas, urīnpūšļa un aizkuņģa dziedzera vēža risku.

9. Spināti

Spināti ir bagāti ar hlorofilu un gandrīz visiem vajadzīgajiem vitamīniem un uzturvielām. Zinātnieki uzskata, ka, ēdot daudz spinātu, var aizkavēt daudzu slimību attīstību, sākot no resnās zarnas vēža un artrīta līdz osteoporozei.

10. Sīpoli

Šie asie dārzeņi nāk par labu tiem, kas slimo (vai kuriem ir risks saslimt) ar osteoporozi, jo sīpoli satur daudz peptīdu, kas, pēc zinātnieku domām, palēnina kalcija zudumu organismā. Sīpoli var arī palīdzēt ārstēt sirds Sli**bas un diabētu, jo tajos ir daudz C vitamīna un folātu.

 

Leave a Comment