1. Tomāti
Lai arī tomāts tiek klasificēts kā oga, to tik un tā pasniedz kā dārzeni. Tajos ir daudz likopēna, kā arī tomāti palīdz cīņā ar vēzi. Tie ir ne tikai bagāti ar dažādiem vitamīniem (no A līdz K), bet arī regulē asinsspiediena līmeni un palīdz samazināt brīvo radikāļu daudzumu organismā.
2. Brokoļi
Tikai daži pārtikas produkti slimību apkarošanas ziņā spēj sacensties ar brokoļiem. Šie krustziežu dzimtas dārzeņi ir bagāti ar antioksidantiem, kas palīdz samazināt kuņģa, plaušu, un taisnās zarnas vēža risku. Tā kā brokoļos ir arī daudz beta karotīna, C vitamīna un folātu, tie arī uzlabo imūnsistēmu, pasargājot no saaukstēšanās un gripas.
3. Briseles kāposti
Šie mazie, zaļie dārzeņi ir īpaši veselīgi grūtniecēm, jo tajos ir daudz folijskābes un B vitamīna, kas novērš nervu caurulītes defektus (NTD). Briseles kāposti ir arī bagāti ar C un K vitamīniem, kā arī šķiedrvielām, kāliju un omega 3 taukskābēm.
4. Burkāni
Šie oranžie brīnumlīdzekļi uzlabo acu, ādas un matu veselību. Burkāni no visiem dārzeņiem ir visbagātākie ar svarīgiem antioksidantiem, piemēram, A vitamīnu. Tā kā burkānos ir arī daudz C vitamīna, tie palīdz pasargāt asinsrites orgānu sistēmu no bojājumiem.
5. Kabacis
Kabacī ir daudz uzturvielu, kas novērš iekaisumu, piemēram, C vitamīns un beta karotīns. Tas var palīdzēt ārstēt dažādas slimības, tostarp astmu, osteoartrītu un reimatoīdo artrītu. Kabacis ir arī labs kālija, magnija un šķiedrvielu avots.
6. Saldais kartupelis
Arī šajā dārzenī ir daudz uzturvielu, kas aizkavē vēža attīstību, piemēram, A un C vitamīni un mangāns. Tas ir arī labs šķiedrvielu un dzelzs avots, tāpēc sniedz gan enerģiju, gan arī palīdz regulēt gremošanas sistēmu.
7. Baklažāns
Baklažāns satur sirdij veselīgas uzturvielas, kā arī daudzus antioksidantus, kā piemēram nasunīnu (unikālu savienojumu, kas pasargā smadzeņu šūnas no bojājumiem). Baklažānā ir arī daudz šķiedrvielu un kālija, kas, pēc zinātnieku domām, var samazināt insulta un plānprātības risku.
8. Paprika
Nav svarīgi, vai tā ir sarkanā, oranžā vai dzeltenā paprika, tajās visās ir daudz uzturvielu, kas nāk par labu sirds veselībai, piemēram, likopēns un folijskābe. Pētījumos ir atklāts, ka, ēdot papriku katru dienu, var samazināt plaušu, resnās zarnas, urīnpūšļa un aizkuņģa dziedzera vēža risku.
9. Spināti
Spināti ir bagāti ar hlorofilu un gandrīz visiem vajadzīgajiem vitamīniem un uzturvielām. Zinātnieki uzskata, ka, ēdot daudz spinātu, var aizkavēt daudzu slimību attīstību, sākot no resnās zarnas vēža un artrīta līdz osteoporozei.
10. Sīpoli
Šie asie dārzeņi nāk par labu tiem, kas slimo (vai kuriem ir risks saslimt) ar osteoporozi, jo sīpoli satur daudz peptīdu, kas, pēc zinātnieku domām, palēnina kalcija zudumu organismā. Sīpoli var arī palīdzēt ārstēt sirds slimības un diabētu, jo tajos ir daudz C vitamīna un folātu.