Patiesība, kas noteikti jāzina par vitamīna B12 trūkumu organismā

Par vitamīna B12 nepietiekamību liecina:

* Trauksmainība

* Pazeminātas koncentrēšanās spējas

* Nogurums

* Muskuļu sāpes

* Vārgums

* Atmiņas traucējumi/zudumi

* Gluda mēle

Ja deficīts novērojams ilgstoši, cilvēku piemeklēs tik nopietnas veselības problēmas ka nervu slimības, anēmija, imūnsistēmas saslimšanas, gastroenteroloģiskas problēmas un līdzīgas.

Šī svarīga vitamīna deficīts var novest pie nopietniem smadzeņu bojājumiem un asiņošanas. Tas palielina infarkta un koronāro slimību risku.

Apstiprināts, ka 70% to cilvēku, kuri cieš no Alcheimera slimības, ir novērots vitamīna B12 trūkums ķermenī.

Ikdienā nepieciešamā B12 vitamīna diennakts deva

* Mazuļiem no 1 līdz 3 gadu vecumam – 0.9 mcg

* Maziem bērniem no 4 līdz 8 gadu vecumam – 1.2 mcg

* Bērniem vecumā no 9 līdz 13 gadiem – 1.8 mcg

* Pusaudžiem, kuri ir 14 gadus veci un vecāki – 2.4 mcg

Lasi vēl: B12 tikai dzīvnieku izcelsmes produktos? Ēdienkarte vegāniem un veģetāriešiem

* Stāvoklī esošām sievietēm – 2.6 mcg

* Ar krūti barojošām sievietēm – 2.8 mcg

* Pieaugušajiem – 3 mcg

Lielākā daļa cilvēku ar pārtikas palīdzību uzņem gana lielu daudzumu šī vitamīna. Galvenie B12 avoti ir gaļa, piens, siera un olas.

Vēl viens svarīgs faktors ir organisma spēja uzsūkt vitamīnu B12, lai tas veiksmīgi notiktu, kuņģim jābūt veselam.

Kuri pārtikas produkti satur visvairāk vitamīna B12

Dzīvnieku izcelsmes produkti, tādi kā liellopa gaļa, aknas, nieres, sirds un muskuļi, arī olas un zivis ir labs vitamīna B12 avots.

No augu valsts produktiem visvairāk B12 vitamīna satur mandeles, sezama sēklas, graudaugi, sojas pupiņas un jūras aļģes.

Jāņem vērā, ka B12 ir ūdenī šķīstošs vitamīns – tas nozīmē, ka pārlieku liels tā daudzums var radīt hipervitaminozi.

Kādēļ vitamīna B12 lietošana uzturā ir veselīga

Vitamīns B12 stimulē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, augšanu un nobriešanu. Tas palīdz taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus pārvērst mums nepieciešamajā enerģijā. Tas palīdz cīnīties pret nervu slimībām, uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas, ļauj saglabāt uzmanību, kā arī mazina aizkaitināmību.

Ja tev konstatēta vitamīna B12 vai folijskābes anēmija, noteikti veic piesardzības pasākumus vitamīnu līdzsvara atjaunošanai organismā.

Avots: gofitstayfit.com

Leave a Comment