Paveiciet vienu lietu, un jūs ievāksiet ražu spaiņiem: kā rūpēties par aveņu stādījumiem

Avenes ir daudzu iecienītas ogas, kuras izmantojam desertos, smūtijos un vienkārši lietojam svaigā veidā, vai saldējam ziemai.

Katrs dārznieks zina, ka bez mēslošanas, apgriešanas un laistīšanas ir ārkārtīgi grūti izaudzēt lielu aveņu ražu. Turklāt nevajadzētu aizmirst par mulčēšanu. Arī tā ir ļoti svarīga.

Kāpēc avenes jāmulčē

Mulčēšana ir ne tikai veids, kā novērst nezāļu parādīšanos avenēs, lai gan tā palīdz ievērojami samazināt to skaitu. Ļoti nozīmīgi ir tas, ka veicot mulčēšanu, aveņu krūmi no augsnes saņem vairāk noderīgu vielu.

Taču vissvarīgākais ir tas, ka salmu, siena vai zāģu skaidu slānis palīdz aizsargāt augsni sakņu zonā, tādējādi pasargājot saknes no pārkaršanas.

Kopumā dārznieki saka, ka mulča ir nepieciešama, lai uzturētu augsnes temperatūras līdzsvaru. Tas lieki noder, ja pastāv regulāras temperatūras svārstības. Piemēram, ja naktis ir ļoti vēsas, bet dienā ir neiedomājami karsts, tad mulčas slānis aizsargā augu pret šo temperatūras disbalansu.

Turklāt jāatceras, ka avenēm ļoti patīk mitrums. Un tieši mulča novērš tā agrīnu iztvaikošanu. Jo īpaši aktuāli tas ir gadījumos, kad mūs pārņem neiedomājams karstums un svelme, kāds tas nereti pēdējos gados ir jūnijā. Šādos apstākļos ir būtiski

Aveņu mulčēšana: ko labāk izmantot

Par labāko variantu tiek uzskatīts siens, salmi, miza, komposts un pat tās pašas izraktās nezāles (tikai pārliecinieties, ka uz tām nav sēklu).

Mulču izklājiet nelielā attālumā no stumbriem, lai nerastos problēmas ar stumbriem un saknēm. Ideāli, ja mulčas slānis ir 5-10 cm. Bet materiālus, kas pārkāpj gaisa piekļuvi augsnei un saknēm, dārznieki izmantot neiesaka. Tāpat avenēm nebūs īsti piemērota veikalos iegādājamā mulčēšanas plēve. Vislabāk pieturēties pie organiskiem materiāliem.

 

Leave a Comment