Pārsteidzoši, ko pētījums atklāj par jaunajām māmiņām, kas aktīvi lieto sociālos tīklus!

jaunas-maminas

Sāra Schoppe-Sullivana, profesore humanitārajās zinātnēs un psiholoģijā Ohaio Universitātē, veica šo pētījumu, kurā piedalījās 127 augstu novērtētas, izglītotas strādājošās mātes Ohaio, sekojot līdzi tām no grūtniecības iestāšanās līdz pat bērna dzimšanai un pat vēlāk.

Pētījuma veicēji centās noskaidrot, cik svarīgi šīm mātēm ir tas, kā draugi novērtēs un komentēs viņu attēlus un rakstus, kuros viņas parāda sevi kā mātes.

Pētījumā tika uzdoti divi jautājumi, pirmkārt, vai dažādu individuālo psiholoģiskā rakstura iezīmju mainīšanās jaunajām māmiņām ir atkarīga no tā kā sieviete un cik daudz lieto interneta portālus. Otrkārt, vai jauno māmiņu psiholoģiskās īpašības, kuras saistītas ar iespējamu depresijas rašanos, pastiprinās tieši interneta portālu lietošanas dēļ?

Pētījumā tika atklāts, ka 98% no jauno māmiņu ievietotajiem attēliem savā Facebook joslā ir ar mazuli, un 80% gadījumos profila attēlā bija redzams mazulis.

Pētījuma atklājās arī tas, ka mātes, kuras katru savu soli un darbību aprakstīja un ar attēliem atspoguļoja savā Facebook profilā, bija daudz jūtīgākas uz jautājumiem par viņu Facebook profilu un tajā redzamajiem attāliem nekā tās jaunās māmiņas, kuras izvēlējās savu privāto dzīvi paturēt pie sevis nevis izlikt internetā. Turklāt atklājās arī tas, ka māmiņas, kuras katru soli atspoguļo internetā savos profilos, ir daudz nepārliecinātākas par sevi, un šādi cenšas sevi padarīt par labākām mātēm citu acīs.

Kā cīnīties ar šo problēmu?

Pētījuma autore iesaka jaunajām māmiņām neļaut internetam diktēt savas emocijas, saņemtajiem “patīk” un komentāru daudzumam zem attēla nevajadzētu būt rādītājam par to, cik laba māte bērnam viņa ir, vai cik izdevusies ir ģimenes dzīve.

Jaunajām un ne tikai jaunajām māmiņām vajadzētu būt uzmanīgām ar to, ko viņas publicē internetā, kā arī nepavadīt pārāk daudz laika dažādos portālos, piemēram, Facebook, tā vietā labāk atpūsties un pavadīt laiku ar savu bērniņu spēlējoties, lasot kādu grāmatu vai kā citādi, nevis uzņemt lielu daudzumu fotogrāfiju, tad tā publicēt kāda no saviem portāliem un gaidīt daudzos komentārus un “patīk”.

Sāra pētījuma prezentāciju beigusi ar vārdiem – Mātes, mēs jūs ļoti mīlam un jūs esat lieliskas, taču reizēm vajag piebremzēt ar visa publicēšanu internetā-tas ir jūsu pašu labā!

 

Leave a Comment