Problēmas ar matiem: par ko liecina, kā novērst?

Kāpēc mati izkrīt

Mati var sākt izkrist vai kļūt plānāki dažādu cēloņu dēļ: pēc emocionālas traumas, Sli**bas, operācijas, vairogdziedzera darbības traucējumu, anēmijas vai hormonu līdzsvara traucējumu dēļ.

Matu zudumu var izraisīt arī stress, jo tas palielina adrenalīna izdalīšanos, kas liek organismam pastiprināti izstrādāt vīrišķo hormonu – testosteronu. Ja matu folikulas ir jutīgas pret šo hormonu, mati var sākt izkrist. Mati sievietēm var izkrist arī pēc dzemdībām, jo grūtniecības laikā tie aug pastiprināti.

Palīdzēs ārsts

Ja mati sākuši izkrist, nevajag gaidīt brīnumu, bet doties pie ārsta. Ja problēma saistīta ar hormoniem, matu zudumu var kontrolēt kontraceptīvie preparāti, kas satur sievišķo hormonu – estrogēnu. Estrogēni atsver androgēnu (vīrišķo hormonu) līmeni, ko saista ar plikpaurību vīriešiem. Paaugstināts androgēnu līmenis tiek konstatēts arī sievietēm, kurām mati kļūst plānāki.

Ja matu izkrišanā vainojams stress, svarīgi atrast veidu, kā mazināt spriedzi. Stresu bieži var novērst fiziskas nodarbības vai joga.

Mati ātri kļūst taukaini

Mati pie saknēm parasti mēdz būt taukaini, un tas nav nekas neparasts (tāpat kā, ja spīd degungals vai piere).

Pārlieka matu taukošanās visbiežāk vērojama pubertātes un menopauzes laikā, arī stresa gadījumā. Smagākos gadījumos, ja problēma netiek novērsta, tauki var bloķēt matu folikulus un tādējādi ietekmēt matu augšanu. Retos gadījumos tas var izraisīt matu izkrišanu.

Lasi vēl: Es atbrīvojos no aknes nedēļas laikā!

Matu mazgāšanai jālieto maigs šampūns un remdens ūdens. Pārāk karsts ūdens un koncentrēts šampūns pastiprina tauku dziedzeru darbību. Galvas ādu ieteicams masēt ar plaukstām, nevis pirkstu galiem, jo tas vairāk kairina ādu un pastiprina tauku dziedzeru darbību. Mati jāskalo ar vēsāku ūdeni.

Mati ir nespodri

Nespodru matu cēlonis visbiežāk ir vienveidīgs uzturs. Mati sastāv gandrīz tikai no olbaltuma, un, ja uzturā nav pietiekams olbaltumu daudzums, tie sāk zaudēt spīdumu. Vēl nespodri mati var liecināt, ka ar uzturu netiek saņemts pietiekami daudz taukvielu un vitamīnu. Arī smēķēšana un uzturēšanās piesmēķētās telpās satauko matus, turklāt dūmi padara matus saķepušus un nespodrus.

Uzturs ir labākās zāles, lai mati atgūtu spīdumu. Matu folikulām nepieciešamas aminoskābes, no kā veidot olbaltumus. Ar olbaltumiem bagāts uzturs ir gaļa, zivis, olas, piena un sojas produkti. Tie jālieto ik dienu. Iespējams, jālieto arī uztura bagātinātāji, lai nodrošinātu ikdienā vajadzīgo vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Pats par sevi saprotams, ka jāpacenšas atmest smēķēšana un jāvairās uzturēties piesmēķētās telpās. Mati ir ļoti jutīgi pret pārmaiņām organismā – tie ir kā organisma barometrs.

Varbūt trūkst dzelzs?

Ja mati kļūst plāni, tas var liecināt par dzelzs deficīta anēmiju. Visbiežāk no tās cieš grūtnieces un sievietes menstruāciju laikā. Vienā menstruācijā sieviete zaudē 10–20 mg dzelzs, bet grūtniecības laikā – 600–1000 miligramu.

Ja šķiet, ka mati kļuvuši plāni un nespodri anēmijas dēļ, jādodas pie ģimenes ārsta. Ja analīzes to apliecinās, viņš ieteiks uzturu ar bagātu dzelzs saturu (liellopa gaļu, lapu dārzeņus, ābolu un dzērveņu sulu) vai arī izrakstīs dzelzs un vitamīnu preparātus. Šajā laikā vismaz stundu pēc ēšanas nedrīkst dzert tēju, jo tā satur tanīnus, kas kavē dzelzs uzsūkšanos.

Vainojamas zāles

Matus nelabvēlīgi ietekmē arī daži medikamenti: antikoagulanti (kavē As**sreci), nomierinošie līdzekļi, trankvilizatori, antibiotikas, ja tās jālieto ilgstoši. Šie preparāti var noplicināt organismā esošās B grupas vitamīnu rezerves. Visdramatiskākā ir ķīmijterapijas ietekme, ko izmanto ļaundabīgo audzēju ārstēšanai. Taču, par laimi, mati ataug, tiklīdz terapiju pārtrauc.

Ja rodas aizdomas, ka zāles ietekmē matus, jākonsultējas ar ārstu. Iespējams, viņš piemeklēs konkrētajam medikamentam aizvietotāju. Nekādā gadījumā nedrīkst matu dēļ pārtraukt lietot zāles uz savu roku.

Sausi, smalki mati var liecināt par pazeminātu vairogdziedzera funkciju.

Organisma novecošana

Mati diametrā kļūst tievāki jau pēc 25 gadu vecuma. Tas nozīmē, ka 40 gadu vecumā tie vairs nebūs tādi kā jaunībā. Tuvojoties menopauzei un tās laikā mati kļūst smalkāki, sausāki un trauslāki. Tas notiek tāpēc, ka samazinās sievišķo hormonu estrogēnu daudzums organismā. Vīrieši visbiežāk matus strauji sāk zaudēt pēc 40 gadu vecuma.

Ko darīt ar blaugznām

Stress, hormonu līdzsvara svārstības, sāls, cukurs un tauki uzturā var mainīt matu folikulu sekrētu, rezultātā sāk vairoties rauga sēnīte, kas izraisa pastiprinātu ādas lobīšanos. Pretēji pieņēmumam, ka blaugznas ir sausu matu parādība, tās ir taukainu matu problēma. Cits cēlonis, kas izraisa galvas ādas niezi un ādas lobīšanos, ir zvīņēde (ādas Sli**ba, kuras simptomi ir sārti izsitumi vai sārti ādas plankumi, ko klāj sudrabainas zvīņas).

Nav ieteicams ikdienā lietot pretblaugznu šampūnu. Lai arī tie novērš blaugznas, mati kļūst nespodri vai taukaini. Vislabāk pretblaugznu šampūnu lietot pārmaiņus ar ikdienas šampūnu – tā mazināsies ādas lobīšanās, taukošanās pie matu saknēm, un mati gali nebūs sausi.

Sausi mati

Ja mati kļūst sausi, tas liecina, ka mazāk aktīvi kļuvuši tauku dziedzeri un nepietiekamā daudzumā izstrādā taukus. Mata struktūra kļūst trausla, mati lūst un galos šķeļas. Sausi mati var būt arī vairogdziedzera funkciju traucējumu dēļ, jo nepietiekami tiek producēti vairogdziedzera hormoni. Pirms kaut ko sāk darīt ar matiem, ieteicams pārbaudīt savu veselību.

Līdzēt var matu maskas sausiem matiem. Dažreiz palīdz aktīva galvas ādas masāža, kas stimulē tauku dziedzerus. Var lietot atbilstošu šampūnu un mitrinošas maskas sausiem matiem. Toties kondicionieri lielā daudzumā nav vēlami – tas radīs pretēju efektu, mati izskatīsies taukaini un nespodri.

Tējas matu mazgāšanai, pret blaugznām un matu sakņu stiprināšanai

* Viršu laksti – 1 daļa, lielā dadža saknes – 1 daļa, nātru saknes – 1 daļa.
* Nātru lapas – 1 daļa, māllēpes lapas – 1 daļa, apiņu rogas – 1 daļa.
* Kalmju sakneņi – 1 daļa, lielā dadža saknes – 1 daļa, apiņu rogas – 1 daļa, kumelīšu ziedi – 1 daļa.

Visu sastāvu tējas gatavo vienādi: 60–100 g attiecīgā maisījuma aplej ar 2–3 litriem ūdens, vāra 10 minūtes, nostādina, tad izkāš. Mazgā matus 3 reizes nedēļā. Vienlaikus ieteicams attiecīgā sastāva tēju arī lietot iekšķīgi – pa 0,5–1 glāzei dienā.

Leave a Comment