Rajevskis: Latvijā balsis tiek pirktas un pārdotas par mūsu nodokļu naudu

“Senajā Grieķijā bija tāds liels solis, kur populisms gāja uz priekšu. Viss sākās ar to, ka pilsētu līderi vēlēšanu kampaņas finansēja no savas kabatas, kļuva par valdnieku, pēc tam par tirānu. Tas lielais solis notika, kad viens no tirāniem izdomāja – kāpēc man būtu jāpērk balsis no savas kabatas? Viņš sāka pirkt balsis par nodokļu naudu, kas tika ievākti no pilsoņiem. Nekas kopš tā laika nav mainījies. Balsis tiek pirktas un pārdotas, bet par mūsu visu kopējo nodokļu naudu,” politologs Filips Rajevskis apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā “Preses klubs”.
Rajevskis norādīja, ka šī situācija ir radījusi sistēmu, kur politiķiem ir jāizdara grūta izvēle: “Lielākā un sarežģītākā lieta priekš politiķa – kurā mirklī viņš iet pa to ceļu, pa kuru viņu ved šī sabiedriskā doma un viedoklis, un kurā mirklī viņš tomēr skatās ilgtermiņā un iet pa to ceļu, kuru viņš uzskata par pareizo.”
Politologs uzskata, ka šobrīd lielākā daļa politiķu izvairās no ilgtermiņa lēmumiem un domā tikai par īstermiņa mērķiem – reitingiem un vēlēšanām. “Ir vecais labais Čērčila teiciens, kur politikāņi domā par nākošajām vēlēšanām, politiķi domā par nākošajām paaudzēm. Šobrīd man ir sajūta, ka mēs esam stadijā, kad mums svarīgas ir tikai nākošās vēlēšanas, vēl sliktāk, ja ir svarīgas nevis vēlēšanas, bet nākošā mēneša reitingi. Tad tu nevari pieņemt ilgtermiņa lēmumus. Tas ir destruktīvi,” sacīja Rajevskis.
Tajā pašā laikā Rajevskis ir pārliecināts, ka Latvijā ir arī tālredzīgi politiķi: “Latvijā ir politiķi, kas pieņem ilgtermiņa lēmumus. Tā labā ziņa ir tā, ka šiem politiķiem veicas, kamēr viņi iet pa šo ceļu. Tad vienā mirklī viņiem kaut kas noraustās, un viņi sāk domāt par šo un lūst. Bet ir pietiekoši daudz politiķu, kuri ir domājuši par lielām lietām, tālredzīgi.”

Leave a Comment