Skarbi, bet fakts! Ar ko jārēķinās tiem bērniem, kuri parasti ir vecāku mīluļi

Purdujas Universitātes zinātnieki izmantoja 725 pieaugušu bērnu datus no 309 dažādām ģimenēm. Pētījums tika uzsākts 2001. gadā, kad šo bērnu mātes bija 65-75 gadus vecas. Pieaugušajiem bērniem tika noteikts depresijas, vientulības, aizmigšanas grūtību un vispārējais skumju līmenis. Pētījumā iesaistītie atbildēja arī uz jautājumiem, kurš bijis mātes mīļākais bērns, kuram bijis visvairāk strīdu ar māti, kurš saņēma visvairāk uzslavu un ar kuru māte bija visneapmierinātākā.

Publicētie rezultāti atklāj, cik stipri māte var ietekmēt tavu psiholoģisko stāvokli, kad esi pieaudzis. Cilvēki, kuri atbildēja, ka ir emocionāli tuvāki mātei, daudz biežāk bija depresīvi. Tajā pašā laikā pieaugušie, kuri atbildēja, ka visvairāk strīdējušies ar māti, kā arī tie, kuri atzina, ka viņu mātes ir vīlušās viņos, arī bija depresīvi. Secināts, ka vilšanās efekts visvairāk dominēja afroamerikāņu ģimenēs.

Nav brīnums, ka tika iedragāta to bērnu psihe, kuriem vecāki teica, ka ir viņos vīlušies. Bet, kādēļ gan mātes zelta bērniņi slikti jūtas, kad ir pieauguši? Iespējams, ka tas notiek tādēļ, ka šie bērni jūt lielāku atbildību pret māti, kura noveco un kļūst atkarīga no citiem cilvēkiem gan emocionāli, gan fiziski. Papildus, bērni, kuri bija ļoti tuvi ar mātēm, nav bijuši tik tuvi ar saviem skaudīgajiem brāļiem un māsām.

Lai arī pētījums atspoguļo to, ka mīļākais bērns saņem vislielāko nastu dzīvē, tas nav iemesls runāt pretī mātei pie katras izdevības.

Avots: www.womansday.com

Leave a Comment