Smēķētāju kaite – smacējošais bronhīts. Jāizlasa ikvienam smēķētājam

Cieš viss organisms

HOPS ir smēķētāju Sli**ba – nepīpētāji ar to sirgst samērā reti. Saslimšana ir ģenētiski noteikta. Daļai smēķētāju HOPS neattīstās, bet daudziem tā rodas visai drīz un izpaužas smagi. Sākot uzvilkt dūmu, varam tikai cerēt, ka nebūsim to vidū, kurus skars smagas Sli**bas, tostarp smacējošais bronhīts. Diemžēl pašreizējā medicīnas attīstības līmenī to nav iespējams prognozēt.

Lielāka iespēja sasirgt ir intensīviem smēķētājiem, taču, sākot niekoties ar vienu vai divām cigaretēm dienā, vēlāk var izkūpināt visu paciņu. Tikai nedaudziem cilvēkiem neveidojas izteikta atkarība, un viņi visu mūžu uzsmēķē tikai ballīšu laikā.

Pīpējot citu klātbūtnē, tiek kaitēts arī apkārtējiem, it īpaši bērniem. Ilgstoša atrašanās cigarešu dūmos ir HOPS attīstības riska faktors.

Smacējošais bronhīts rodas nevis no nikotīna, bet gan degšanas produktiem. Kaitīgi ietekmē arī arodfaktori, piemēram, darbs profesijās, kurās nākas ieelpot putekļus un dažādas nevēlamas vielas, taču tie visai reti ir saslimšanas galvenais iemesls.

! Smacējošais bronhīts uzskatāms ne tikai par plaušu, bet arī par sistēmisku slimību, jo viss organisms saņem mazāk skābekļa. Bieži vien pievienojas depresija, ko izraisa Sli**bas radītie ierobežojumi.

Piezogas nemanot

Ar smacējošo bronhītu sirgst katrs ceturtais līdz otrais smēķētājs, taču Sli**ba bieži netiek laikus atklāta.

HOPS norit ar bronhu jeb elpceļu gļotādas progresējošu iekaisumu, kā arī plaušu emfizēmu jeb gaisa uzkrāšanos plaušās. Smēķēšanas kaitīgo produktu ietekmē normālie plaušu audi pamazām sairst un samazinās elpošanas virsma. Izzūdot elastīgajiem audiem, plaušas vairs nespēj normāli izplesties un sakļauties, tāpēc nenotiek normāls elpošanas process. Elpceļi sašaurinās, tāpēc gaisu nākas ievilkt un izpūst it kā caur kokteiļa salmiņu.

Smacējošajam bronhītam ir vairāki norises veidi. Vienam dominē plaušu uzpūšanās, kad cilvēks zaudē arī svaru un ir izteikts elpas trūkums, bet otram raksturīgs klepus ar krēpām un nereti palielināts ķermeņa masas indekss. Abi Sli**bas tipi var kombinēties.

! HOPS gadījumā elpas trūkums attīstās pamazām. Cilvēks vairs nedara to, ko spējis agrāk, piemēram, nekāpj pa kāpnēm, bet brauc ar liftu. Daži uzskata par pašsaprotamu, ka vairs nespēj panest nelielu iepirkumu somu neapstājoties, tādēļ pie ārsta nevēršas, kaut gan tas bieži vien ir arī HOPS simptoms.

Uzskata, ka smacējošais bronhīts varētu sākties aptuveni 40 gadu vecumā, kad ir jau diezgan ilgs smēķēšanas stāžs, bet var attīstīties arī mazliet agrāk un daudz vēlāk. Turklāt, ja ir nosliece uz šo slimību, vairāku gadu atturēšanās no smēķēšanas saslimšanu pilnībā nenovērš. Tomēr tas nenozīmē, ka pīpēšanu atmest nav vērts, jo mazināsies un gandrīz izzudīs tās kaitīgā ietekme uz sirdi un As**svadiem.

Sli**ba progresē, taču, pārtraucot smēķēt, tas notiek daudz lēnāk. Turklāt elpceļu sašaurināšanos ievērojami palēnina medikamentu lietošana.

Kad smacējošais bronhīts sāk traucēt, cilvēks parasti ir tajā vecumā, kad piemeklē sirds un As**svadu Sli**bas, tāpēc rodas aizdomas par šīm kaitēm. Pirmais simptoms ir klepus, pēc tam pievienojas elpas trūkums. Slimnieks tad cenšas samazināt fizisko slodzi, un nepatīkamās sajūtas tik ļoti netraucē, bet, ja trūkst elpas pat minimālu fizisko aktivitāšu laikā, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta.

Lasi vēl: Laba Jaunā gada apņemšanās – atmet smēķēšanu! Un tagad tas ir daudz vienkāršāk

Ļoti iespējams, ka dakteris nosūtīs pie kardiologa un tiks atklāta sirdsSli**ba, jo smēķēšana nelabvēlīgi ietekmē arī sirdi un As**svadus. Sākot to ārstēt, pašsajūta, iespējams, uzlabojas un reizēm smacējošais bronhīts tiek palaists garām.

Ja ir ilgstošs klepus un elpas trūkums, pirms speciālista apmeklējuma jāveic plaušu rentgena uzņēmums. Ne tik daudz tādēļ, lai diagnosticētu smacējošo bronhītu, bet gan atklātu plaušu vēzi vai citas Sli**bas. Pēc tam jākonsultējas ar pneimonologu, kurš veiks spirogrāfiju jeb gaisa plūsmas mērījumu elpceļos, jo tikai šajā izmeklējumā var apstiprināt smacējošo bronhītu. Lai laikus atklātu HOPS, smēķētājiem pēc 40 gadu vecuma to vajadzētu veikt reizi gadā.

Visu mūžu ar inhalatoru

Kad smēķētājs atnāk pie ārsta, viņam parasti jau ir diezgan krietni sašaurināti elpceļi, bet, ierobežojot fizisko slodzi, problēmu īpaši nejūt, tāpēc ir grūti iestāstīt, ka vajadzētu lietot bronhus paplašinošus inhalatorus.

Ār*ts medikamentus izraksta atkarībā no simptomu smaguma un izmeklējumu rezultātiem. Tie jālieto līdz mūža galam, lai samazinātu bronhu sašaurināšanās ātrumu un novērstu Sli**bas uzliesmojumu. Pastāvīgi jāapmeklē pneimonologs un jāseko līdzi Vese***as stāvoklim. Svarīgi jau pašā sākumā inhalatoru lietot pareizi, jo citādi tas nebūs pietiekami efektīvs.

Diemžēl Latvijā nav rehabilitācijas programmas, kas palīdz apgūt speciālu elpošanas taktiku, lai vieglāk pārvarētu elpas trūkumu un iespēju robežās saglabātu kaut vai nelielas fiziskās aktivitātes.

HOPS skaidrojums

H – hroniska, ilgstoša

O – obstrukcija jeb sašaurināšanās elpceļos ar gaisa plūsmas samazināšanos

P – plaušu (bronhu, alveolu)

S – Sli**ba

4 ieteikumi smacējošā bronhīta slimniekiem 

1. Vispirms atmest smēķēšanu.

2. Vakcinēties pret gripu un pneimokoku infekciju, jo saslimstot šīs Sli**bas var izrādīties nāvējošas.

3. Izvairīties no elpceļu papildu kairināšanas, uzturoties piesārņotā gaisā, kā arī cenšoties nesaaukstēties.

4. Iespēju robežās saglabāt fiziskās aktivitātes, lai nezustu muskuļu masa un nekļūtu vājāki arī elpošanā iesaistītie muskuļi.

KONSULTĒJUSI P. STRADIŅA KLĪNISKĀS UNIVERSITĀTES SLIMNĪCAS PLAUŠU SLIMĪBU UN TORAKĀLĀS ĶIRURĢIJAS CENTRA VADĪTĀJA, PNEIMONOLOĢE DACE ŽENTIŅA

Avots:

veselam_la.lv

COMMENTS

  • <cite class="fn">Skolnieciņš</cite>

    Pie mums Latvijā daudz ko neapmaksā. Un? Smēķē vai nesmēķē kāda starpība? Piem., citi piedzimst jau ar astmu.

Leave a Comment