Solis līdz epidēmijai Latvijā un kas jādara, lai tas nenotiktu – intervija ar Vese***as ministrijas galveno speciālistu

Cik tālu līdz epidēmijai ir Latvija?

Mēs esam soli līdz epidēmijai. Bet šis solis var būt diezgan garš, ja mēs tiksim galā ar tūkstošiem iebraucēju, kas šajās dienās tiek vesti mājās no valstīm, kur viņi bija iesprūduši. Tagad viņiem ir jāievēro 14 dienu stingra pašizolācija, viņi nedrīkst atrasties sabiedriskās vietās.

 

Radinieki, kaimiņi, darba kolēģi būs pirmie, kas redzēs, vai šie cilvēki ievēro valstī noteikto kārtību divas nedēļas nekontaktēties ar citiem cilvēkiem.

Pol***ja nespēj izskriet līdzi tūkstošiem cilvēku, kas būs ieradušies. Ja tiek konstatēts, ka cilvēks neatrodas pašizolācijā, tad tas ir jāziņo Pol***jai. Tas jādara arī tad, ja masu pasākumi notiek neatļautā veidā.

Kādas bija Itālijas pieļautās kļūdas, kas ļāva vīrusam plaši izplatīties, inficējot ļoti daudz cilvēku?

Galvenā kļūda bija tā, ka tur cilvēki netika testēti pietiekamā apjomā, turklāt to sāka darīt par vēlu. Itālieši aizkavējās politiskās diskusijās par pasākumiem, kuri būtu jāveic. Epidēmija jau plosījās kādas trīs nedēļas, Slim**cu reanimācijas nodaļas bija pilnas ar pacientiem, bet Itālijas atbildīgās institūcijas tikai tad saprata, kas notiek, un sāka plašu testēšanu Slim**cās un masu pasākumu ierobežošanu.

Diemžēl Itālijā saslimstība joprojām pieaug. Efekts no karantīnas pasākumiem parādās tikai pēc trīs nedēļām. Sli**bai ir pagarš inkubācijas periods, bet nopietnās formas progresē desmit dienās, un slimnieki var slimot mēnesi un ilgāk. Par Itālijas panākumiem cīņā pret koronavīrusu varēs spriest apmēram pēc divām nedēļām.

Ķīnā gan jaunu inficēto praktiski vairs nav, bet joprojām daudzi tūkstoši atrodas Slim**cās.

 

Links uz pilnu interviju ŠEIT 

 

COMMENTS

Leave a Comment