Stradiņa Slim**cā norisināsies Skābekļa festivāls

Pasaules Pulmonālās hipertensijas dienās 7.maijā plkst. 12:00 – 15:00 Paula Stradiņa klīniskās universitātes Slim**cā norisināsies “Skābekļa festivāls”.

“Skābekļa festivāla” ideja – radīt kopā būšanas mirkli mediķiem un pacientiem, izglītot par plaušu hipertensiju, tās jaunākajām terapijas metodēm, skābekļa terapiju. Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme skaidro Skābekļa festivāla ideju: “Vēlamies radīt Slim**cas darbiniekiem un pacientiem jaukas emocijas ikdienas skrējienā un sniegt savu ieguldījumu ārstu un pacientu izglītošanā.”

Liela daļa pulmonālās hipertensijas pacientu Latvijā nav diagnosticēti, bieži Sli**ba tiek atpazīta pēdējā stadijā. Sli**ba ir komplicēta, saistīta ar aizdusu, vājumu un skābekļa apgādes traucējumiem. Līdz šim pasaulē vēl nav atrasts veids, kā to pilnībā izārstēt, Sli**bai paredzētie medikamenti ārstē plaušu hipertensijas simptomus. Tā kā Sli**bas pazīmes ir nespecifiskas, sākotnēji tās bieži jauc ar citām sirds un plaušu kaitēm, tādēļ to ir grūti diagnosticēt.

Šobrīd Latvijā ir aptuveni 200 plaušu hipertensijas pacientu, ap 50 trombemboliskas plaušu hipertensijas pacientu, bet pārējo plaušu hipertensijas grupu pacientu ir vairāki simti. Trombembolisku plaušu hipertensiju iespējams ārstēt invazīvi – veicot pulmonālo endarterektomiju. Šī unikālā operācija PSKUS Kardioloģijas centrā ir veikta 3 cilvēkiem.

Kopš pagājušā gada medikamenti šīs dzīvībai bīstamās, komplicētās diagnozes ārstēšanai ir iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā kā 100% apmaksājami. Sli**bas ārstēšanā izmanto medikamentus sirds mazspējai un specifiskus medikamentus, kas samazina spiedienu mazajā As**srites lokā. Atbalsta terapija ir skābekļa lietošana mājas apstākļos, ko var izdarīt ar īpašu ierīču – skābekļa koncentratoru palīdzību. Tas rada būtisku robu slimo cilvēku maciņiem, jo skābekļa koncentratori ir jānomā par saviem līdzekļiem. Jāatzīmē, ka skābekļa terapija var būt nepieciešama ne vien plaušu hipertensijas gadījumā, bet arī cilvēkiem ar plaušu vēzi, citām pulmonālām slimībām, cilvēkiem ar ļoti deformētu mugurkaulu, HOPS, miega apnoju.

Skābekļa festivālā varēs vairāk uzzināt par plaušu hipertensiju, skābekļa terapiju, veselīgu uzturu, fizisko aktivitāšu nozīmi plaušu hipertensijas pacientiem. Varēs noteikt skābekļa koncentrāciju asinīs, izmērīt As**sspiedienu un baudīt skābekļa kokteili par ziedojumiem.

Skābekļa festivāla programma

12:00 Atklāšana.

PSKUS Galvenā ārste prof. Eva Strīķe

LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride

Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme

12:20 Artūrs Laimīgais. Smieklu jogas nodarbība.

13:00 Dr.med., pneimonoloģe Anda Nodieva. Skābekļa terapijas ABC.

13:45 Kustību pauze ar Sofiju Ševirjovu.

14:00 Mg.sc.sal., fizioterapeite Līna Butāne. Fiziskā aktivitāte plaušu hipertensijas pacientiem.

14:30 Kardiologs-rezidents Kristaps Šablinskis. Mūsdienīga plaušu hipertensijas terapija.

15:00 Noslēgums.

Leave a Comment