Svaigi spiesta sula var aizstāt veselu ēdienreizi. Kā pareizi pagatavot un lietot

Gatavojot svaigu sulu kokteili, jāatceras, ka par “pamatu” jāizvēlas viena veida dārzeņa vai augļa sula, aptuveni 100 ml apjomā. Savukārt pārējās sastāvdaļas iespējams pievienot pēc izvēles, pa 50 miligramiem katru. Laima un citrona sulu vēlams pievienot ne vairāk kā 20 ml, jo tā ir ļoti spēcīga un koncentrēta.

Augļu un dārzeņu sastāvā līdz pat 90% ir ūdens. Tas sulām piešķir vieglu un patīkamu garšu, kā arī palīdz organismam uzņemt tik nepieciešamo šķidrumu. Augļi un ogas satur cukuru – glikozi un fruktozi, kas sniedz tūlītēju enerģijas devu. Savukārt organiskās skābes, kas atrodas augļos un ogās – citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe – ne tikai piešķir dzērienam atsvaidzinošo garšu, bet arī veicina gremošanas sulas izdalīšanos un rosina apetīti. Augļi un dārzeņi satur vērtīgos antioksidantus – bioloģiski aktīvas vielas, kas novērš vai aizkavē kaitīgos oksidēšanās procesus audos, pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, kuri var vājināt imūnsistēmu.

Lasi vēl: Kāpostu un rutku sula. Ko labu tās dara organismam?

Savukārt tiem, kuri ikdienā aktīvi nodarbojas ar sportu, īpaši ieteicams svaigās sulas uzturā lietot aptuveni pus stundu pirms vai pēc treniņa. Svaigās sulas palīdzēs uzņemt un atjaunot nepieciešamās enerģijas rezerves, jo tām ir augsts glikēmiskais indekss, un tās satur “ātros” ogļhidrātus.

Avots:

Leave a Comment