Tas, ko redzat tualetē, var daudz pastāstīt par jūsu veselību. Un šīs 12 slimības nav izņēmums!

1.Kādam vajadzētu izskatīties parastam izkārnījumam?
Parasti izkārnījumos 75% ir ūdens. Pārējais ir uztura šķiedras, dzīvās un mirušās baktērijas, dažādas šūnas un gļotas. Krāsa var atšķirties no gaiši brūnas līdz tumšai. Konsistence ir viendabīga, gluda un mīksta. Zarnu kustības izdalās lēnām vienā gabalā, nevis atsevišķās daļās. Klusi un maigi iegremdējiet ūdenī. Dabiskā smarža ir nepatīkama, bet ne atbaidoša.

Balts, gaišs vai pelēks izkārnījumos

norāda uz nopietnām ar aknām saistītām problēmām. Var būt aizsprostotu žultsvadu , žultsakmeņu, hepatīta vai cirozes simptoms . Dažreiz izkārnījumi kļūst gaiši, jo tiek lietoti medikamenti (antacīdu līdzekļi), kas neitralizē cilvēka kuņģa ražoto sālsskābi. Tās varētu būt alumīniju saturošas zāles pret grēmām . Baltas gļotas izkārnījumos var liecināt par Krona slimību.

Zaļi izkārnījumi

Var rasties, ēdot dārzeņus, kas bagāti ar hlorofilu (spināti, Briseles kāposti, brokoļi, spināti, mangoldi) vai pārtikas produktus ar pārtikas krāsvielām. Zāļu lietošanas laikā ar dzelzi izkārnījumu krāsa kļūst tumši zaļa.

Ja iemesls nav pārtika, tas nozīmē, ka ir palielināta peristaltika zarnās un pārtika ļoti ātri izgāja caur gremošanas traktu, un ķermenim nebija laika izņemt bilirubīnu no žults. Šis stāvoklis rodas ilgstošas ​​antibiotiku un sulfonamīdu lietošanas fona apstākļos.

Dzelteni izkārnījumi

Var būt simptoms žultsvadu aizsprostojumam un sliktai tauku uzsūkšanai. Aizkuņģa dziedzeris nespēj ražot pietiekami daudz enzīmu, un rodas hronisks pankreatīts. Bieža dzeltena izkārnījumos norāda uz celiakiju, cistisko fibrozi vai Giardia infekciju . Bet nekrītiet panikā pirms laika! Varbūt dienu pirms tam, kad ēdāt daudz treknu ēdienu vai pārtikas produktus ar dzeltenu krāsvielu.

Lietojot aspirīnu, ibuprofēnu vai dzelzs preparātus, var parādīties melni vai tumši sarkani izkārnījumi . Visbiežākais izskata iemesls ir jūsu ēdiens – bietes, mellenes, lakrica, pārtika ar krāsvielām. Dažreiz melni izkārnījumi norāda uz hronisku resnās zarnas slimību vai asiņošanu. Tas ir ļoti bīstami, un jums nekavējoties jākonsultējas ar ārstu.

Asinis izkārnījumos

ir ļoti satraucoša zīme, neaizkavē vizīti pie ārsta! Var būt anālā plaisa, hemoroīdi, čūlainais kolīts vai vēzis!

“Šauri” izkārnījumi

Ja izkārnījumi ir šauras sloksnes vai zīmuļa formā, tas ir iemesls konsultēties ar ārstu! Ļoti bieži šādi izpaužas adhezīvās zarnu slimības , zarnu aizsprostojums, dažādi audzēji un resnās zarnas vēzis.

Slikta caureja

Sāpīga izkārnījumos, kas prasa muskuļu sasprindzinājumu, norāda uz aizcietējumiem. Saskaņā ar Bristoles skalu tie ir 1. un 2. tips. Visticamāk, jūsu organismā nav pietiekami daudz šķiedrvielu vai šķidruma. Ēdiet vairāk augu pārtikas , dārzeņu un augļu. Dzert vismaz 2 litrus ūdens dienā.

Lasi arī: 5 veselīgi rīta paradumi, kas mainīs tavu dzīvi

Lasi arī: 10 sapņi, kurus nedrīkst ignorēt: tie brīdina par liktenīgām pārmaiņām

Hronisks aizcietējums var izraisīt nopietnu patoloģiju – fekāliju aizbāžņu veidošanos. Lietojiet caurejas līdzekļus retos gadījumos un īsu laiku. Profilaksei varat izmantot laktulozes sīrupus .

 

Aizcietējumus var izraisīt arī ilgstoša pretcaurejas medikamentu lietošana un fiziskās aktivitātes trūkums. Tāpēc nekad nelietojiet zāles bez ārsta receptes! Un katru dienu veiciet jebkādus fiziskus vingrinājumus, staigājiet vairāk.

Irdeni izkārnījumi

Norāda uz vieglu caureju, Bristoles skala 5 un 6. Biežākas zarnu kustības var izraisīt kairinātu zarnu sindroms , hipertireoze, celiakija vai zarnu infekcija. Lai atvieglotu stāvokli, mēģiniet ēst pārtiku ar zemu šķiedrvielu saturu – rīsus, kartupeļus. Atcerieties dzert daudz ūdens, lai izvairītos no dehidratācijas. Ja caureja ilgst vairāk nekā 2 dienas, sazinieties ar savu ārstu.

Stresu, neirozes un dažas garīgas slimības bieži pavada caureja. Šajā gadījumā jums būs jākonsultējas ar psihoterapeitu vai jālieto sedatīvi līdzekļi.

Ūdeņaini izkārnījumi Var būt laktozes nepanesības, saindēšanās, bakteriālas infekcijas vai zāļu pārdozēšanas
simptoms . Dzeriet daudz ūdens, lai cīnītos pret dehidratāciju (100 ml šķidruma uz 1 kg ķermeņa svara). Ja apmeklējat tualeti vairāk nekā vienu reizi stundā, lietojiet zāles, kuru pamatā ir loperamīds, un konsultējieties ar ārstu.

Gļains izkārnījumos

Ļoti bīstams simptoms, kas saistīts ar iekaisīgām zarnu slimībām (bakteriālas infekcijas, Krona slimība, čūlainais kolīts, resnās zarnas vēzis). Kombinācijā ar asiņošanu vai sāpēm vēdera rajonā nepieciešama tūlītēja medicīniska iejaukšanās.

Netīri izkārnījumi

Tā ir ārkārtīgi nepatīkama smaka, kuru nevar ignorēt. Smaga smaka ir raksturīga bīstamiem patoloģiskiem stāvokļiem, piemēram: malabsorbcijas traucējumiem, celiakijai, Krona slimībai, hroniskam pankreatītam, cistiskajai fibrozei.

Meteorisms

Gāzes izdalīšanās ir normāla parādība līdz 14 reizēm dienā. Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka cilvēks dienā saražo līdz 2 litriem dažādu gāzu, un 99% no tām ir bez smaržas. Lai novērstu meteorisms, pārskatiet savu uzturu, ierobežojiet pākšaugu, kāpostu, pilnpiena, saldumu, gāzēto dzērienu, kafijas patēriņu.

Daudzas problēmas ar kuņģa-zarnu trakta darbību var novērst, mainot uzturu un dzīvesveidu. Noteikti veiciet pietupienus, tie stiprina taisno zarnu un atslābina puborektālo muskuļu. Tādā veidā jūs varat atbrīvoties no aizcietējumiem.

Labi koordinēta zarnu darbība ir veselības un skaistuma atslēga. Ja jums ir problēmas ar zarnu kustību, nevilcinieties konsultēties ar ārstu. Mūsdienu izmeklējumi un profilaktiskā ārstēšana palīdzēs izvairīties no nopietnām saslimšanām nākotnē. Palikt veseliem!

Ja rakstā sniegtā informācija bija noderīga, parādiet to saviem draugiem sociālajos tīklos.

Mūsu lasītāji ir eksperti, mums ir ļoti svarīgi zināt jūsu viedokli par zarnu slimību profilaksi . Neaizmirsti uzrakstīt komentāru!