Uzzini, kurš kosmētikas produkts, ko lieto ikdienā, liek tev pieņemties svarā!

Lai arī cik neticami nešķistu, bet tā ir nagu laka – jautāsiet, kā kaut kas, ko tu krāso uz nagiem var ietekmēt tavu veselību?

Trifenil fosfāts jeb TPHP padara nagu lakas konsistenci plūstošāku, un laka pēc nožūšanas kļūst noturīgāka, to izmanto arī plastmasas ražošanā un ar to tiek apstrādātas mēbeles, lai tās neaizdegtos. Nagu lakās tas tiek izmantots, lai aizstātu ftalātus, kas izraisa reproduktīvas problēmas. Kā izrādās, arī aizstājējviela nemaz nav tik laba.

Atsevišķi pētījumi atklājuši, ka TPHP ir endokrīnās sistēmas grāvējs, tas ietekmē hormonu darbību. Uz dzīvniekiem veiktie eksperimenti atklājuši, ka viela izraisa attīstības un reproduktīvās problēmas. Zinātnieki apgalvo, ka cilvēkiem šī viela izraisa svara pieaugumu, tomēr, lai to pilnībā apstiprinātu, nepieciešami padziļināti pētījumi.

Šī ķīmiskā viela ir sastopama 49% no 3000 pārbaudītajām nagu lakām. Atklājies arī tas, ka nagu lakas satur šo vielu arī gadījumos, kad uz etiķetes tas nav norādīts. Parasti caurspīdīgās nagu lakas TPHP satur biežāk nekā citas.

Zinātnieki, kuri rezultātus publicēja žurnālā Environmental International, pirms un pēc nagu lakošanas pārbaudīja 26 cilvēku urīnu. Divu līdz sešu stundu laikā pēc nagu lakošanas 24 dalībniekiem tika konstatēts nedaudz paaugstināts difenil fosfāta jeb DPHP daudzums organismā. Desmit līdz četrpadsmit stundu laikā visiem pētījuma dalībniekiem septiņas reizes palielinājās DPHP līmenis.

Vides darba grupa ir izveidojusi petīciju, kas aicina nagu laku ražojošos uzņēmumus neizmantot TPHP savos produktos, kā arī tikusi publicēta datu bāze ar nagu lakām, kas satur TPHP. Pētījumu veikušie zinātnieki informē, ka gadījumā, ja tev obligāti jālieto nagu laka, jāizvairās no tās saskarsmes ar ādu – tādējādi tā nenonāks tavā As**sritē.

Avots: www.goodhousekeeping.com

Leave a Comment