Vai diētiskie dzērieni patiešām ir diētiski?

Pētījumam tika izvēlēti 749 dalībnieki vecumā no 65 gadiem. Tika izmērīts, cik daudz katrs no dalībniekiem uzturā lieto diētiskos dzērienus, kā arī tika izmērīts garums, svars un vidukļa apkārtmērs. Pēc mērījumu noņemšanas 9 gadu laikā pētnieki sekoja līdzi izmaiņām cilvēku ķermenī.

Tika noskaidrots, ka diētisko dzērienu lietošanai ir liela saistība ar vidukļa apkārtmēra pieaugumu, kā arī to ietekmēja tādi faktori kā nodarbošanās ar sportu, smēķēšana un diabēts. Regulārajiem diētisko dzērienu lietotājiem vidukļa apkārtmērs bija pieaudzis par aptuveni 8 centimetriem 9 gadu laikā, kamēr tiem dalībniekiem, kas diētiskos dzērienus lietoja reti, vidukļa apkārtmērs palielinājās par aptuveni 5 centimetriem, bet tiem, kuri diētiskos dzērienus nelietoja vispār – par 2 centimetriem 9 gadu laikā.

Tomēr vēl aizvien nav īsti skaidrs, kādēļ mākslīgie saldinātāji palielina vidukļa apkārtmēru, bet tiek lēsts, ka saldinātāji var ietekmēt konkrētus smadzeņu reģionus, kuri normālos apstākļos liktu tev pārstāt ēst. Tādēļ diētisko dzērienu lietošana varētu veikt pretējo efektu – likt tev ēst vairāk.

Ķermeņa apkārtmēra pieaugums var novest pie dažādām sirds slimībām, tādēļ vecākiem cilvēkiem, kuriem pie tam pastāv lielāks saslimšanas risks, atteikties no dzērieniem, kas satur mākslīgos saldinātājus.

 

Avots: www.womansday.com

Leave a Comment