Vai vērts vannu aizstāt ar dušu, ja dzīvoklī ir ļoti maza vannas istaba

 

Katrā ziņā, ja izvēle ir par labu dušai, ērtāks būs… dušas stūris ar pavisam seklu paliktni vai vispār bez tā (tad jāierīko pareizs slīpums un laba notece) un bīdāmām stikla durvīm. Pieejamas arī duškabīnes ar augstu paliktni, kur var ielaist pietiekami daudz ūdens, citi dzi-ļam paliktnim dod priekšroku, jo tā var aizstāt bērnu vanniņu.

Ja priekšroku dod vannai, var izvēlēties saīsināto vai sēdvannu. Ieekonomēt vietu var, to novietojot nevis pie telpas garākās, bet īsākās sienas. Funkcionālāks risinājums – vanna ar paplašinātu formu vienā galā, kas ļauj virs tās ierīkot ieapaļu dušas sienu.

Stūra santehnika arī ir veids, kā ekonomēt platību. Gan stūra dušas kabīne, gan stūra izlietne atbrīvo telpas centru un dod iespēju ērtāk kustēties. Tomēr jāņem vērā, ka ļoti maza izmēra izlietnēs nav ērti mazgāties ikdienā – šļakatas krīt uz visām pusēm. Daudz ērtāks ir variants, ja izlietne atrodas virs vannas viena gala vai arī ir plaša izlietne, kas novietojama virs veļas mašīnas.

Izvēloties kompakto tualetes podu, izdevīgi būs mazgabarīta modeļi ar augstu, bet samērā šauru skalojamo kasti, kas novietojama cieši pie sienas. Piekaramie podi būs izdevīgi tikai tad, ja telpā ir attiecīga niša, kurā iedziļināt skalojamo kasti un instalāciju. Arī šeit jāizvēlas modeļi ar šauru kasti, kas kopā ar instalāciju aizņems vien 11 cm.

No bidē mazā vannas istabā parasti atsakās, tiesa, tagad ir pieejami tualetes poda un bidē apvienotie modeļi. No parasta tualetes poda tie atšķiras vien ar papildu krānu un dušiņu. Ja iespējams, der izmantot piekaramos podus, izlietnes, skapīšus un vannas uz kājiņām.

Lasi arī: Pareizi kurinot, briketes nebojā skursteni. Skursteņslauķa ieteikum

Asimetriskas formas, bīdāmas durvis

Var izmantot ne tikai stūra santehnikas modeļus, bet arī dažādas formas variācijas. Piemēram, asimetriskas formas vanna – vienā galā plašāka, otrā šaurāka vai augšpusē platāka, apakšpusē sašaurināta. Arī izlietnes formas var būt ne tikai ovālas, bet arī asimetriskas: ar bļodu un pagarinātu šauru spārnu (var novietot ziepju trauku, skalojamo glāzi utt.). Protams, ērtāku vannas istabu darīs pēc konkrētiem izmēriem pasūtītas un izgatavotas mēbeles un santehnika. Skapīšiem un plauktiem vēlamas noapaļotas formas durtiņas vienā neitrālā tonī – lai kopējais skats neveidotos raibs. Izdevīgi ir dažāda augstuma šauri penāļi, kuros var izvietot visu nepieciešamo. Ja skapīšiem vai plauktiem telpā nemaz nav vietas, laba izvēle ir plauktiņš uz riteņiem, ko pēc vajadzības pārbīda no vienas vietas uz otru, lai netraucētu kustību telpā.

Ieekonomēt vietu ļauj arī bīdāmās ieejas durvis, kā arī bīdāmas durvis gan dušas kabīnei, gan skapīšiem. Veļas mašīnai ieteicams izvēlēties kompakto modeli – šauru un nelielas ielādes mašīnu. Ļoti svarīgi rūpīgi izplānot, kur mašīna tiks novietota un kāds durtiņu vēršanas veids (no augšas vai priekšpuses – pa labi, pa kreisi) nepieciešams.

Apdare un dizains

Nelielu vannas istabu nevajadzētu noformēt spilgtos toņos, kas ātri apnīk. Santehniku parasti izvēlas baltu vai bēšu. Sienas un grīdas plakņu apdarei labāk izvēlēties gaišu neitrālu toni, bet spēlēties var ar faktūrām, piemēram, sienām izmantot viena un tā paša toņa flīzes ar dažādu faktūru (glancētu virsmu miksēt ar matētu vai reljefu, izkārtojot atšķirīgās flīzes atsevišķā joslā) vai miksēt flīzētas un krāsotas sienas plaknes. Kā akcentu var izmantot īpaša dizaina maisītājus – tie kalpos par ilgtermiņa dekoriem. Savukārt tie, kam tīk periodiskas pārmaiņas, dekoram var izmantot vannas istabas tekstilu – dvieļus, paklājiņus un aksesuārus – ziepju trauciņus, glāžu un dvieļu turētājus u. c. košos toņos, ko periodiski nomaina ar citas krāsas priekšmetiem.

Nelielā vannas istabā liela nozīme ir pareizi izvietotam spogulim, jo tas spēj telpu padarīt vizuāli plašāku. Nereti spogulis jau ir iestrādāts skapīša durtiņās, un šķiet, ka tas būs ērti – divi vienā. Tomēr bieži skapīti nav ērti novietot virs izlietnes – līdz ar to spoguli nevar funkcionāli izmantot, turklāt spogulī atspīd tikai neliela daļa no telpas. Ja ar spoguli vēlas vizuāli paplašināt telpu, to ieteicams izvietot lielākā sienas plaknē tā, lai tajā atspoguļotos vairāk telpas. Šādu spoguli lietderīgi iestrādāt sienā (ietaupīsies flīžu daudzums) un aiz tā iemontēt šim nolūkam paredzētu nelielu apsildes elementu, lai spogulis neaizsvīst. Jāatceras arī par pietiekamu apgaismojumu un labu ventilāciju.

Avots:

Leave a Comment