Vesels cilvēks – veselā pasaulē

Latvijas Ār*tu biedrība un Latvijas Sarkanais Krusts 11. oktobrī jau sesto reizi pasniegs „Vese***as gada balvu”, godinot desmit laureātus – pārtikas ražotājus, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības un cilvēkus, kas ar savu darbību veido izpratni par sabiedrības veselību.

Pirms pieciem gadiem Latvijas Ār*tu biedrība iedibināja „Vese***as gada balvu”, kas ir novērtējums un atzinība par paveikto darbu Latvijas sabiedrības veselībā, bet šoreiz pasākums tiek veidots sadarbībā ar Latvijas Sarkano Krustu.

Pasniedzot šo balvu, tiek aktualizēta veselīgas vides nozīme sabiedrības veselībā un valsts nākotnes attīstībā kopumā. Tas nozīmē ne tikai rūpes par cilvēka fizisko, bet arī vides un psihoemocionālo veselību, par tīrām upēm, ezeriem un jūrām, par veselīgu pārtiku un fiziskajām aktivitātēm. Mums ir svarīgi, lai mūsu un arī nākamās paaudzes dzīvotu tīrā un veselīgā vidē, ēstu veselīgu pārtiku, elpotu nepiesārņotu gaisu un dzertu tīru ūdeni, lai mūsu laukus neapsmidzinātu ar pesticīdiem un herbicīdiem, lai mēs nepapildinātu pasaules plastmasas maisiņu kalnus, lai rūpētos par saviem senioriem un izglītotu jauniešus.

Lai arī Latvijā dzīvildze pieaugusi par vairākiem gadiem, lai arī mēs daudz sportojam, cenšamies lietot sabalansētu uzturu, piedalāmies vides sakopšanas talkās, darāmā vēl ir ļoti daudz. Pasaules valstis, kas parakstījušas Parīzes klimata vienošanos, atzīst, ka apņemšanās uz papīra atpaliek no pasākumu īstenošanas dzīvē. Joprojām pasaules okeānos peld plastmasas maisiņu salas, okeānā nonāk miljoniem tonnu ķimikāliju, bet šīs indīgās ķimikālijas caur uzturā patērētajām zivīm nonāk mūsu organismā. Joprojām no ezeriem tiek vilktas laukā vecas automašīnu riepas un jūras krastā savākts tonnām atkritumu. Joprojām mūsu ikdienā ir par daudz ķīmijas – kā mājās, tā lauksaimniecībā. Joprojām ārsti ceļ trauksmes zvanus par bērnu mazkustību.

Šogad Latvijas valsts svin 100 gadu jubileju, un mums ir iespēja pateikt paldies tiem cilvēkiem, kuri ar savu darbību veicina moto „VESELS CILVĒKS – VESELĀ PASAULĒ” īstenošanu dzīvē. Mēs vēlamies turpināt dzīvot tā, lai arī vēl pēc 100 gadiem Latvija būtu valsts ar savām robežām, lai tajā valdītu sociāli atbildīga politika, kas garantē visiem pieejamu ārstniecisko pakalpojumu pieejamību un veselīgu dzīvi.

„Vese***as gada balvas 2018” pasniegšanas svinīgā ceremonija notiks 11. oktobrī plkst. 19.00 Koka ēku renovācijas centrā „Koka Rīga” Krāsotāju ielā 12 Rīgā un skatāma tiešraidē „Rīga TV24”. Atkārtojumā tā būs skatāma „Rīga TV24” 13. oktobrī plkst. 13.00.

Leave a Comment