VIDEO: visu laiku labākās latviešu šūpuļdziesmas

Atceries, ka dziedāšana bērnam ir ļoti svarīga, jo tā sekmē viņa runātprasmi un valodas attīstību. Turklāt bērnam ir ļoti svarīgi dzirdēt tieši vecāku balsi, jo tā nomierina.

“Labu nakti” vai “Pulkstenis deviņus jau zvana” savulaik skanēja Latvijas Radio katru vakaru tieši pulksten deviņos vakarā, jo bija beigusies ik vakara pasaciņa bērniem.

Dziesmu “Visi eži miegā” mūsu mammas dziedāšanas stundās mācījās skolā ap Jaunā gada laiku, jo tajā stāstīts par sniegu, lauski, un ziemas miegu.

Dziesma “Aijā žūžu, lāča bērni” komentārus neprasa. Pie tās aizmiguši bērni jau neskaitāmās paaudzēs. Visticamāk, ka arī mūsu bērni, bērnubērni un bērnubērnu bērni vakaros saviem bērniem dziedās par tēvu, kurš pārnesa medus podu un māti, kura vācelītē saviem mazajiem salasījusi ogas.

“Velc, pelīte, saldu miegu” ir vēl viena šūpuļdziesmu ikona, kura arī skanēja teju pirms pusgadsimta radio pēc ik vakara pasaciņas.

Mūsu māmiņas katru darba dienas vakaru kā sastingušas sēdēja pie televizora ekrāniem un ar nepacietību gaidīja, kad atnāks Miedziņš. Šo dziesmu toreiz dziedāja aktrise Dace Bonāte.

“Aijā, Ancīt, aijā”. Par šo šūpuļdziesmiņu bērnu domas dalījās. Vieniem tā šķita pārāk skumīga, bet citi pie Ancīša aizmiga visātrāk…

la.lv

 

Leave a Comment