Viņa cietumā pavadīja 3 gadus, jo tika vainota sava bērniņa Slep**vībā. Vai viņa tiešām bija vainīga?

Tieši to nācās piedzīvot trīs bērnu mātei Amandai Kimbru no Alabamas, pateicoties ķīmiskā apdraudējuma likumiem. Šādi likumi paredz kriminālatbildību jaunajām māmiņām, kuru asinīs grūtniecības laikā ir konstatēta noteiktu vielu klātbūtne – pat, ja piedzimst pilnīgi vesels mazulis un šīs vielas ir apstiprinātas un drošas lietošanai.

Ziņu portālā ProPublica vēstīts, ka Kimbru ir viena no 479 sievietēm, kuras atzītas par vainīgām bīstamu medikamentu lietošanā Alabamas štatā kopš 2006. gada, kad šis likums stājās spēkā.  Viņas lieta tika nodota izskatīšanai Alabamas Augstākajā tiesā, kas ir “vienīgais šāda veida gadījums ASV, kas pilnībā nodots uzklausīšanai un iztiesāšanai”, teikts The Guardian vietnē. Mediji ar Kimbru sazinājās ar e-pasta starpniecību, kad viņa pavadīja pēdējos divus gadus apcietinājumā Alabamas štata sieviešu cietumā, kas 2013. gadā iekļauts izdevuma Mother Jones 10 ASV sliktāko cietumu sarakstā.

Tāpat kā pārējie divi Kimbru bērni, Timijs piedzima priekšlaicīgi. Mātei sākās dzemdības jau pēc 25 nedēļām un 5 dienām, bet mazulis nomira 19 minūtes pēc dzimšanas. Ār*ts uzskatīja, ka nāvi izraisījis rets stāvoklis, kad nabassaite izkļūst cauri dzemdei ātrāk par pašu augli, pārtraucot mazuļa As**s plūsmu. The Guardian vēsta, ka prokuratūra vērsusies pret Kimbru tikai pēc tam, kad viņas urīnā tika atrastas metanfetamīna pēdas.

Kimbru ārstējās no narkotisko vielu atkarības un uzsvēra, ka tās nebija lietojusi jau divus gadus pirms grūtniecības iestāšanās. Taču viņa atzinās, ka draudzenes apciemojuma laikā viņai “paslīdēja kāja”, un tas bija trīs dienas pirms dzemdību sākšanās.

Kāds liecinieks un eksperts medicīnas jomā vēlējās sniegt liecību, ka mazulis nenomira narkotisko vielu dēļ, taču tiesā nebija atļauts liecināt. Kimbru nebija citu iespēju, kā atzīt savu vainu bīstamu vielu lietošanā, un viņai tika piespriests 10 gadu cietumsods. Tomēr pēc trīs gadiem viņu atbrīvoja.

Māte pastāstīja The Guardian, ka ārsti ieteikuši pārtraukt grūtniecību pēc 20 nedēļām, jo viņi atklāja, ka mazulim varētu būt Dauna  sindroms. Taču viņa atteicās to darīt morālu apsvērumu dēļ. Situācija ir diezgan ironiska, jo, ja viņa būtu veikusi abortu, iznākums un bērna liktenis būtu tāds pats, tikai viņa nebūtu nonākusi aiz restēm.

Ja Kimbru gadījumā aborts būtu likumīgs, Alabamas štatā ir noteikts, ka nedzimis auglis arī ir cilvēks, kuram, šķiet, ir vairāk tiesību nekā mātei.

The Guardian ziņo, ka: tiesas spriedumā jēdziens “bērns” bīstamo vielu likumā tiek lietots ar tādu pašu nozīmi kā “nedzimis auglis”. Reproduktīvās Vese***as ekspertiem par lielu pārsteigumu tiesa turpinājās, un tika izlemts, ka likumu neierobežo jēdziens  “dzīvotspējīgs auglis” – ko uzskata par abortu standarta gadījumu – bet tas var tikt attiecināts uz sievietēm stāvoklī jau kopš bērna ieņemšanas brīža.

Organizācijas National Advocats for Pregnant Women vadītāja Linna Paltrova pastāstīja, ka: “Šāda interpretācija rada slogu visām auglīgajām sievietēm, jo, tiklīdz olšūna tiek apaugļota, darbības, kas bija atļautas vakar, šodien jau tiks uzskatīts par noziegumu. Tātad, ja viņa lietos pretsāpju medikamentus, lai remdētu muguras sāpes, viņa tiks vainotas noziegumā.”

Pēc tam, kad Kimbru narkotisko vielu tests izrādījās pozitīvs, iesaistījās sociālie dienesti un, kamēr viņa ārstējās un apmeklēja bērnu audzināšanas kursus, aizveda prom no bērniem. Taču tad, pēc Timija Nā*es, iesaistījās arī prokuratūra, un tagad mātes soda dēļ cieš pārējie trīs bērni. Kimbru izteica savu viedokli kādā vēstulē: “Manuprāt, nav pareizi, ka mani un bērnus izšķīra. Es domāju, ka viņiem vajadzēja man piedāvāt kādu narkotisko vielu rehabilitācijas kursu. Cilvēki pieļauj kļūdas katru dienu. Es pieļāvu savu, bet manus bērnus par to nevajadzētu sodīt.”

Avots: www.womansday.com

COMMENTS

Leave a Comment