Visi zinām: kalcijs ir vajadzīgs! Bet tieši kā to lietot un cik daudz?

Pieaugušiem cilvēkiem vecumā no 19 līdz 65 gadiem vidējā kalcija dienas deva:

* vīriešiem – 1000 mg,
* sievietēm – 1200 mg.

Kalcija avots uzturā ir:

* liesi piena produkti,
* pilngraudu maluma miltu izstrādājumi,
* rieksti (mandeles, lazdu rieksti u.c.),
* dārzeņi (brokoļi, pupas, fenhelis, zaļie kāposti, puravi, selerija).

Jāpatur prātā, ka:

* kalcijs apgrūtina dzelzs uzsūkšanos organismā, tādēļ, lai nepazeminātu dzelzs uzsūkšanos uz pusi, nav vēlams lietot pienu un sieru kopā ar gaļas produktiem;
* pārāk liels fosfāta daudzums (vairāk nekā 1 g dienā) traucē kalcija uzsūkšanos organismā, kalcija un fosfāta attiecībai jābūt 1:1 vai 1:2;
* piena cukurs (laktoze), kā arī skābpiena produktos esošais laktāts veicina kalcija uzsūkšanos;
* augļu un citronu sula veicina kalcija uzsūkšanos zarnu traktā;

Lasi vēl: Vitamīni un minerālvielas, kas kopā nesader – šo iegaumē!

* liels daudzums cukura un saldumu uzturā bremzē kalcija uzsūkšanos un veicina rūgšanas procesus;
* sāls veicina kalcija izdalīšanos ar urīnu;
* oksālskābe (skābeņskābe), ko satur spināti, galda bietes, rabarberi, skābenes, kakao un šokolāde, zarnu traktā saista kalciju, un tas tiek izvadīts vēdera izejas laikā, tāpēc ieteicams šo produktu ierobežot daudzumu uzturā;
* tauki veicina kalcija un magnija noārdīšanos.

Kalcijs ir ne tikai īpaši svarīga minerālviela kaulu veselības nodrošināšanai, bet arī kavē taukvielu uzsūkšanos:
* tas veicina tauku noārdīšanos organismā,
* kavē tauku nogulsnēšanos.

Kopā ar C vitamīnu, magniju un linolskābi kalcijs palīdz sadedzināt liekās taukvielas. Tas ir ne tikai eliksīrs kauliem, bet arī viens no pamatelementiem, lai būtu veseli zobi, stipri nagi, biezi mati un tvirta āda.

Leave a Comment