Zemenes – no stāda līdz tirgum. Lielaudzētājs no Laidu pagasta dalās vērtīgā pieredzē

Kā izaudzēt agras zemenes un vēl novākt vairākas ražas sezonā? Kuras šķirnes nodrošina maksimālo ražu siltumnīcā un var labi pārdot?

Par šķirņu sortimentu un dažādiem ražas steidzināšanas veidiem stāsta Laidu pagasta uzņēmuma “Migl Dārzi” saimnieks ILMĀRS GULBIS.

Pirmās sārtojas jau aprīlī

Agrā pavasarī “Migl Dārzos” ražu iegūst, 500 m2 lielo siltumnīcu apsildot dienu un nakti. Tiesa, veģetācijas perioda sākumā zemenēm liels siltums nemaz nav vajadzīgs, jo, ja temperatūra ir par augstu un pietrūkst saules gaismas, augi lieki patērē minerālmēslus un izstīdz. Līdz ziedēšanai pietiek, ja dienā temperatūra ir ne vairāk par +12…+13 °C, bet naktī +8…+10 °C. Vēlāk temperatūru var paaugstināt līdz +15 °C dienā. Svarīgi, lai tā nesasniegtu +20 °C, jo tad augi izdzen lielu zaļo masu, bet ziedneši paliek apakšā noēnoti, neattīstās skaistas ogas.

Lasi arī: Izvēlies sveces krāsu un uzzini, kā tev dzīvē pietrūkst! Biju pārsteigta par to, cik precīzi tas atbilst

Saimniecībā zemenes audzē uz trepju plauktiem, kas atrodas 90 cm attālumā cits no cita. Agrai ražai stāda jau no februāra vidus, pāršūtos mazāka izmēra cukura maisos katram stādam atvēlot 10 cm2 augsnes. Substrātam izmanto nevis dārgus, speciālus kūdras substrātus, bet gan parastu tīruma augsni bez minerālmēslu piejaukuma. Augus izvieto 15 cm attālumā citu no cita (retāk stādīt nedrīkst, jo tad netiks ekonomiski izmantota siltumnīcas platība).

Lai nodrošinātu vienmērīgu mitrumu…

Šķir otru lapu lai lasītu tālāk

Leave a Comment