Pelašķis – brīnumaugs, dziedzinātājs, kas noderēs ne vienā lietā vien!

Gudrā daba uzdāvinājusi cilvēkam unikālu un brīnišķīgu zālīti – pelašķi. Kopš senseniem laikiem to ievāc, kaltē un tad ziemā ceļ goda vietā. Rūgtenais un necilais pelašķis aug visos pakšķos, laukos, mežmalās, jūnijā sāk ziedēt un tā līdz oktobrim.

Pelašķi ļaudis izmanto kopš senseniem laikiem tā četru galveno īpašību dēļ.

• Saaukstēšanās, iesnu un klepus ārstēšanai (tējai ņem vienu daļu tīruma atraitnītes drogu, otru daļu – maura retēju, trešo – pelašķi).

• Pretiekaisuma, baktericīdo un antialerģisko īpašību dēļ pelašķu sula ir labs asiņošanas apturētājs. Ja brūce asiņo, saberž pirkstos pelašķa lapiņas vai ziediņus, lai veidojas putriņa, un liek uz brūces (lai sīkie ziediņi neiekļūtu brūcē, jābūt sterilas marles starplikai).

• Apetītes rosināšanai un gremošanas veicināšanai, sakārtojot zarnu darbību un stabilizējot mikrofloru.

• Organisma, tostarp asiņu, attīrīšanai, dzelzs satura palielināšanai asinīs.

Ār*tniecībā var izmantot gan ziedus, gan lakstus. No tiem gatavo tēju, spirta vai eļļas izvilkumu, ziedi, kā arī svaigu sulu.

Lasi vēl: Vasarai perfekti: augi, kas mājas gaisu uzturēs vēsu

Garšīga un veselīga tēja. Bet ar pelašķiem nevajag aizrauties! Maksimālais to īpatsvars tēju maisījumos – ap 10%. Kopā sader ar As**szāli, piparmētru, kumelīti, ehināciju, kliņģerīti, melisu, liep­ziediem, vīgriezēm. Ja tēja šķiet par rūgtu, specifisko garšu mazina šķipsniņa raudenes, kas uzlabo jebkuru aromātu un palīdz gandrīz pret visām vainām.

Pirtsslota. Pelašķi pirtī stiprina intuīciju, nomierina prātu, dziedē brūces un ārstē ādas Sli**bas, vairo skaistumu.

Eļļas izvilkums. 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pelašķu aplej ar 1 glāzi eļļas (olīveļļas, saulespuķu eļļas), atstāj ievilkties 14 dienas, palaikam saskalina, tad nokāš. Eļļas izvilkumu lieto brūču dziedēšanai. Tas stiprina matu veselību (pirms mazgāšanas ierīvē galvas ādu).

Pret kuņģa spazmām. Vienādās daļās ņem pelašķus un kumelītes. 2 ēdamkarotēm drogu maisījuma uzlej glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 20 minūtes. Izkāš un sāpju gadījumā lieto pa pusglāzei 3–4 reizes dienā.

Avots:

Leave a Comment