10 biežāk pieļautās ēdiena gatavošanas kļūdas, kas neļauj ēst labu ēdienu

Vai jūs pērkat labus produktus un studējat receptes, bet jūsu ēdieni joprojām nav apmierinoši?

Iespējams, tas nemaz nav saistīts ar produktiem, bet gan ar nelielām kļūdām gatavošanas laikā. Receptēs tās reti tiek uzsvērtas, taču, pieļaujot šādas kļūdas, var sabojāt pat visvienkāršāko ēdienu. No kā vajadzētu izvairīties ēdiena gatavošanas laikā?

1. Kad cepat dārzeņus vai gaļu, pannu pilnībā nepiepildiet ar ēdienu.

Piemēram, šādi gatavoti kartupeļi būs mīksti, līdzīgi kā sautēti kartupeļi. Ja pannā ielejiet ne vairāk kā pusi – tā iegūs apetīti rosinošu kraukšķīgu garoziņu. Tas pats notiks ar gaļu. Ja ieliciet pārāk daudz dārzeņu – tie laidīs sulu, zaudēs formu un labākajā gadījumā pārvērtīsies par sautējumu.

2. Negatavojiet visus produktus kopā.

Gaļa un dārzeņi būs daudz garšīgāki, ja tos gatavosiet atsevišķi. Piemēram, vistas gaļu, baklažānu un piparus. Ja visu sasmalcināsiet un apcepsiet kopā – iegūsiet sautējumu, kurā visas garšas ir sajaukušās. Labāk ir rīkoties šādi: gaļu līdz kraukšķīgai garoziņai apcepiet sojas mērcē un garšvielās, bet dārzeņus atsevišķi sagrieziet lielos gabalos un apcepiet eļļā. Bet jūs varat pasniegt garšīgās sastāvdaļas kā vienu ēdienu.

3. Pareiza ķiploku lietošana.

Ķiploki ir aromātisks un bagātīgs dārzenis, kura pievienošana izmaina jebkura ēdiena garšu, un visbiežāk uz labo pusi. Taču tas var arī sabojāt ēdienu, ja to gatavo nepareizi. Nepieciešams pagatavot aromātisku sautējumu? Sasmalciniet 2 ķiploka daiviņas, 1 minūti apcepiet karstā pannā ar eļļu. Eļļa jau ir absorbējusi ķiploku garšu un nodos to pārējam ēdienam. Ja ķiploku sasmalcināsiet un apcepsiet kopā ar sīpolu, tas pārgatavosies, kļūs rūgts, iegūs nepatīkamu garšu un smaržu.

Cepot ēdienus (graudaugus, gaļu, kartupeļus), var likt virsū veselas krustnagliņas un izņemt tās, kad tās ir apceptas. Savukārt zupās izmantojiet kaltētus ķiplokus.

Lasi vēl: Kam ir visgrūtāk atrast mīlestību un veidot ģimeni, jo ir neveiksmīgi skaitļi dzimšanas datumā

4. Izbaudiet ēdiena garšu visos gatavošanas posmos.

Piemēram: jūs cepat kartupeļus cepeškrāsnī, apsmērējat tos ar eļļu un pievienojiet sāli. Tad varat pagatavot nesālītu vieglu mērci, kas ēdienu glābs. Ja necentīsieties – varat pagatavot arī sāļu mērci, tad ēdienu nebūs iespējams ēst. Katrā ēdiena pagatavošanas posmā nogaršojiet ēdienu, tas palīdz pielāgot savu rīcību gatavošanas procesā. Pat ūdeni makaronu vai graudaugu izstrādājumiem vispirms vajadzētu nogaršot. Ko darīt, ja ēdiens ir pārsālīts? Pastāv iespēja vienkārši izvārīt vēl vienu, nevis glābt jau pārsālītu produktu.

5. Necepiet pārāk ilgi.

Ja gaļu cepsiet pārāk ilgi, tā būs sausa. Arī dārzeņi zaudēs konsistenci, ja tos gatavosiet pārāk ilgi. Vārīti dārzeņi arī ietekmēs ēdiena garšu. Ir svarīgi iemācīties gatavot ēdienu tā, lai tas nebūtu jēls, bet nebūtu pilnībā izvārīts. Dārzeņiem jāsaglabā kraukšķīga konsistence, makaroniem un graudaugiem jāsaglabājas kraukšķīgiem, bet gaļai jābūt mīkstai un sulīgai iekšpusē.

6. Mērens cukura daudzums desertos.

Bieži sastopama kļūda, gatavojot desertus, ir padarīt tos pārāk saldus. Liels cukura daudzums var pārspēt pārējo sastāvdaļu garšu. Tad šokolādes smalkmaizīte ar ķiršiem un riekstiem pārvērtīsies tikai par kaut ko saldu – ar trīs dažādām konsistencēm. Bet jūs nevarēsiet sajust šokolādes kvalitāti, ķiršu vai riekstu garšu. Pievienojiet ne vairāk cukura, kā norādīts receptē, un, ja tas netraucē ēdiena tekstūrai, pat nedaudz mazāk. Un vēl: pievienojiet cukuru ar šķipsniņu sāls – tas arī palīdz izcelt visu sastāvdaļu garšas.

7. Iemērciet mīklu.

Vēl viena kļūda, gatavojot desertus, ir mīklas uzpūšanās. Jā, tai jābūt pūkainai, bet ar to darbs nebeidzas. Sauss cepums ar sviesta krēma kārtu nepatiks ikvienam. Bet cepumu, kas ir mērcēts citronu tinktūrā, iekšā pievienots šokolādes un augļu pildījuma slānis, neviens neatteiksies ēst. Izmantojiet dažādus mērcēšanas veidus, lai cepumi būtu sulīgi.

8. Ja nepieciešams, nomizojiet miziņu.

Gatavojat ceptu ābolu mērci desertam? Ābolus nepieciešams nomizot. Tas pats attiecas uz bumbieriem. Augļi vispirms ir jānomizo, un tad no tiem var pagatavot biezeņus, ievārījumus un desertu pildījumus. Pretējā gadījumā mizas gabaliņi izjauks struktūru un neļaus panākt viendabīgu sastāvdaļu. Gatavojat salātus ar āboliem vai bumbieriem? Arī tos labāk nomizot pirms sagriešanas šķēlēs – pēc tam salātus būs daudz patīkamāk ēst, un to izskats uzlabosies.

Gatavojot tomātu mērci, arī tomātiem jābūt nomizotiem. Tikai no nomizotiem tomātiem pagatavosiet biezu, viendabīgu mērci. Lai noņemtu miziņu, veiciet dažus seklus iegriezumus, iegremdējiet tomātus verdošā ūdenī uz 5 minūtēm. Pēc tam miziņu noņemiet.

9. Gaļas sulīgums vai garozas kraukšķīgums.

Arī dārzeņu garša un tekstūra ir atkarīga no to sagriešanas veida. Piemēram, kabačus un baklažānus nevajadzētu sagriezt pārāk plānās šķēlītēs, ja vien no tiem negatavojat zupu vai biezeni. Labāk ir sagriezt 3 cm garus gabaliņus, marinēt un apcept, līdz tie kļūst zeltaini. Neizmantojiet pārāk smalkus gabaliņus bez vajadzības.

10. Neaprobežojieties ar banālām kombinācijām.

Lai ēstu garšīgi, jums nevajadzētu baidīties izmēģināt kaut ko oriģinālu. Salāti ar zemenēm, gaļa medus mērcē, ogu mērce ar sieru. Daudzveidīgs uzturs nenozīmē dārgu uzturu. Ir desmitiem veidu, kā pagatavot pat parastus kartupeļus: ar ingveru, ar medu vai piparmētrām. Bet, ja daudzus gadus gatavosiet vienu un to pašu zupu, tā kļūs garlaicīga, lai cik garšīga tā būtu. Dažreiz var atkāpties no receptes, pagatavot kaut ko tādu, ko nekad iepriekš neesat mēģinājis. Riskējot, mums ir vairāk iespēju izbaudīt jaunas garšas.

 

Leave a Comment