12 veiksmīgu cilvēku paradumi no rītiem

1. Viņi ceļas agri

Veiksmīgi cilvēki zina, ka laiks ir vērtīgs. Ja vēlāk ir daudz telefona zvanu, tikšanās un pēkšņi risināmas krīzes, tad rīta stundas ir tikai paša ziņā. Tāpēc daudzi no veiksmīgiem cilvēkiem mostas pirms saules.

20 vadītāju aptaujā (aptauju vadījis pētnieks Vanderkams), 90 % teikuši, ka ceļas pirms sešiem darbdienās. PepsiCo izpilddirektore Indra Nooji, piemēram, ceļas četros no rīta un ofisā ir septiņos. Disney vadītājs Bobs Aidžers ceļas puspiecos, lai lasītu, bet Square izpilddirektors Džeks Dorsejs ceļas pussešos, lai skrietu.

2. Ikrītu veic fiziskas aktivitātes

Populārākās rīta fiziskās aktivitātes bagātajiem un spēcīgajiem ir trenažieru zāle mājās vai ārpus tās. Sacīsim, Xerox izpilddirektorei Ursulai Bērnsai divreiz nedēļā sešos no rīta ir stundu garš personīgais treniņš; Christies vadītājs Stīvs Mērfijs no rīta nodarbojas ar jogu; Starwood Hotel vadītājs Frits van Pāšens katru rītu, sākot no pussešiem, stundu skrien.

“Viņi ir ļoti ļoti aizņemti cilvēki,” saka Vanderkams, “Ja pat viņi atrod laiku dažādām fiziskajām aktivitātēm, acīmredzot, tās ir ļoti svarīgas.”

Varētu taču nodarboties ar sportu arī vēlākā laikā. Vanderkams saka – pirmsbrokastu fiziskās aktivitātes mazina stresu visai vēlākajai dienai, mazina negatīvo efektu, ja ēsts pārāk bagātīgi, labvēlīgi ietekmē miegu.

3. Viņi velta laiku proritārajiem projektiem.

Klusās rīta stundas ir ideāls laiks, lai fokusētos uz svarīgākajiem dienas projektiem bez traucēkļiem.

4. Viņi strādā ar projektiem, kas pašus ļoti aizrauj.

Tādus radošus darbus kā rakstīšana vai mākslinieciskas nodarbes ir viegli atlikt malā, iegrimstot nepārtrauktajos dienas darbos vai nogurstot. Tādēļ daudzi veiksmīgi cilvēki rīta stundās velta laiku aizrautīgiem personīgajiem projektiem.

Vēstures skolotāja Šarlote Volkere-Seida stāstīja Vanderkam, ka laiku no sešiem rītā līdz deviņiem pavada, rakstot grāmatu par Rietumāfrikas reliģijas politiku. Viņa var lasīt žurnālu rakstus un uzrakstīt vairākas lapas, pirms dodas uz darbu Čikāgas universitātē.

5. Viņi pavada laiku ar ģimeni.

Daži veiksmīgi cilvēki izmanto rītus, lai ieguldītu enerģiju ģimenē, vai nu tā būtu kopīga brokastu taisīšana vai stāstu lasīšana bērniem.

Džūdija Rozentāla, finanšu plānotāja Ņujorkā, stāstīja Vanderkamam, ka, ja vien viņa nav ceļojumā, viņa īpašo rīta laiku pavada ar savu meitu – palīdz viņai apģērbties, saklāt gultiņu, un reizēm viņas strādā pie mākslas projektiem. Viņa gatavo brokastis, sēž kopā ar meitu un sarunājas par to, kā abām iet. Viņa sauc šīs 45 minūtes par “pašu vērtīgāko dienas laiku”.

6. Viņi pavada laiku ar dzīvesbiedriem.

Vakarā cilvēks drīzāk ir noguris. Tādēļ daudzi veiksmīgi cilvēki pavada laiku ar dzīvesdraugiem – tas ir kā rituāls.

Kas gan var būt labāks par rīta seksu, kas dod enerģiju visai dienai? Turklāt regulārs sekss palīdz būt gudrākam, gūt finanšu panākumus un dedzināt kalorijas.

Daudzi pavada rītu, lai aprunātos. Piemēram, BlackRock vadītājs Obijs Makkenzijs un viņa sieva no rītiem diskutē par dzīvi, finansēm, darbiem, kas jāpaveic mājās, un plāno nedēļu.

7. Viņi tiekas pie kafijas tases ar domubiedriem.

Ja  tev patīk ēst pusdienas mājās, rīti var būt lielisks laiks, lai kopīgi iedzertu kafiju vai ieēstu brokastis ar domubiedriem ārpus mājas.

Tādas rīta brokastis ar domubiedriem mazāk izjauc dienas ritmu nekā lenčs vai kokteiļballītes, atzīmē Vanderkams.

Kristofers Kolvins, jurists un uzņēmējs Ņujorkā, izveidojis Ivy League domubiedru grupu, sauktu IvyLife. Parasti viņš ceļas pussešos no rīta, lai dotos pastaigā ar suni vai lasītu, bet katru trešdienu apmeklē IvyLife domubiedru brokastis. “Es jūtos svaigāks un radošāks no rītiem,” viņš saka Vanderkamam.

8. Viņi no rītiem meditē, lai attīrītu prātu.

“A klases” cilvēki parasti no sevis prasa tikpat daudz, cik no citiem, tādēļ ir grūti pildīt savu obligāti darāmo darbu sarakstu un saglabāt prāta mieru. Tādēļ daudzi veiksmīgi cilvēki veic kādas garīgās prakses, piemēram, meditē vai skaita lūgšanas.

9. Viņi uzraksta lietas, par ko jūtas pateicīgi.

Izteikt pateicību ir vēl viens lielisks veids bez  meditācijas un garīgajām praksēm, kā centrēties uz sevi un noskaņoties darbam birojā. Uzrakstīt pateicību par cilvēkiem, vietām un iespējām prasa tikai pāris minūtes, taču padara skatījumu uz pasauli patiesi citādu.

10. Viņi plāno un izvēlas stratēģiju, kamēr ir moži.

Plānot dienu, nedēļu vai mēnesi ir svarīgs vadītāju darbs. Možā prātā labāk var noteikt prioritātes un dienas “trajektoriju”.

11. Viņi izskata e-pastus.

Lai gan daudzi laika plānošanas pārzinātāji iesaka e-pastus skatīt pēc iespējas retāk, daudzi veiksmīgi cilvēki dienu sāk tieši ar e-pastu caurskati. Viņi spēj ātri atšķirt svarīgākās ziņas, uz kurām jāatbild uzreiz.

12. Viņi izlasa ziņas.

Vienalga, vai tā būtu ziņu avīze vai interneta jaunāko ziņu caurskatīšana, lielākā daļa veiksmīgo cilvēku pirmsbrokastu ritālā iekļauj jaunāko ziņu uzzināšanu.

 

Avots:

aLA

 

 

Leave a Comment