4 ieguvumi, nododot metāllūžņus pieņemšanas punktos

Ar metālu ikdienā sastopamies ik uz soļa – bundžas ar iecienītajiem konservējumiem, panna, kurā top brokastu omlete, un mašīna, ar kuru tiek mērots ceļš uz darbu. Bet kas notiek, kad šīs lietas vairs nav izmantojamas? Visbiežāk piedegusī panna tiek noglabāta plauktu dziļumos, bet mašīna atstāta pagalma tālākajā stūrī, jo pārņem melanholiskas sajūtas vai gluži vienkārši ir grūti no tās atbrīvoties. Nemaz nerunājot par konservu bundžām, kas miskasti piepilda pārsteidzošā ātrumā. Lai rosinātu atbrīvoties no metāla izstrādājumiem atbildīgi, Baltijas valstu vadošais metāllūžņu iepirkšanas, pārstrādes un eksporta uzņēmums „Tolmets” ir apkopojis vairākus iemeslus, kādēļ metāla nodošana oficiālajos pieņemšanas punktos ir laba ideja.

Dabai draudzīgs dzīvesveids un ilgtspējīga domāšana

Lai parūpētos, ka atkritumi, tai skaitā nevajadzīgie metāla izstrādājumi, nenonāk mūžīgajai glabāšanai atkritumu poligonos vai nepiesārņo apkārtējo vidi, ir svarīgi tos šķirot un nogādāt otrreizējai pārstrādei – tā tiek taupīti tādi dabas resursi kā nafta, koksne un arī metāls. Būtiskākais ieguvums šādai rīcībai – vidē nenonāk kaitīgās vielas, piemēram, automašīnu eļļas un šķidrumi, kā arī tiek samazinātas metālu ieguves procesā radušās emisijas gāzes.

Metāla pārstrāde ir solis pretim ilgtspējīgai resursu izmantošanai. Metāli, kā mēs zinām, ir neatjaunojamie dabas resursi. Par laimi, daudzus metālus, piemēram, alumīniju var pārstrādāt vairākkārt, attiecīgi jau tā izzūdošie resursi tiek nodrošināti arī nākamajam paaudzēm. Tomēr ar priekšnosacījumu, ka tie vispirms ir jāšķiro.

Par labu darbu atlīdzība garantēta

Par katru nodoto metāla izstrādājumu ir iespēja saņemt attiecīgu samaksu. Piemēram, šķiršanās no saplīsušās veļasmašīnas jūsu kontā ienesīs līdz pat pieciem eiro. Ņemiet vērā, ka atlīdzības apjoms ir atkarīgs no nodotā metāla daudzuma, kvalitātes un tajā mirklī spēkā esošās metāllūžņu iepirkuma cenas. Kamēr par 10 kilogramiem skārda iespējams saņemt vidēji nedaudz zem diviem eiro, tikmēr tikai par vienu kilogramu vara tie būtu jau aptuveni četri eiro un vairāk.

Ja nav iespējas metāllūžņus transportēt, neatmetiet ar roku. Lielākais nozares uzņēmums „Tolmets” piedāvā iekraušanas un transportēšanas pakalpojumus, kā arī iespēju izīrēt uzņēmuma tehniku, piemēram, vilcēju ar piekabi, lai sev ērtā laikā varat no lūžņiem atbrīvoties.

Nelegālo metāllūžņu nodošanas ierobežošana

Jāpatur prātā, ka metāllūžņi ir vērtīga otrreizējā izejviela un cīņa par šo resursu nenotiek godīgiem paņēmieniem vien. Nelegālie metāla uzpircēji ar klientiem norēķinās skaidrā naudā un metālu izved uz kaimiņvalstīm – rezultātā valsts budžetā nenonāk attiecīgie nodokļi. Tāpēc ieteicams metālu nodot Latvijā oficiāli reģistrētajos metāllūžņu pieņemšanas un pārstrādes uzņēmumos, kuriem par saņemtajiem metāliem jāizsniedz attiecīgā atlīdzība, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus, – šī sistēma nodrošina finanšu plūsmas izsekojamību un caurspīdību, līdz ar to ierobežojot nelegālo metāllūžņu iegādi.

Estētiskais ieguvums

Un, protams, – sakopta apkārtne. Iztīriet māju, garāžu un pagalmu no nevajadzīgiem metāla izstrādājumiem un atklāsiet, cik daudz vietas atbrīvojas. Līdzīgi tas strādā arī plašākā mērogā – ja agrāk no sēņojot atrastajiem metāliem teju pusi mašīnas varēja nokomplektēt, tad pašlaik šādu skatu vairs nesastapt. Pateicoties pieejamiem nogādes risinājumiem un garantētai atlīdzībai, iedzīvotāji ir pieraduši pie sadarbības ar metāllūžņu pieņemšanas punktiem.

Ja šie ieguvumi pārliecināja, aicinām noskaidrot sev tuvāko metāllūžņu nodošanas punktu un uzsākt pozitīvas pārmaiņas jau šodien!

Leave a Comment