4 lietas, kas pilnībā sagrauj attiecības

Kritika – ja partneris uzbrūk otra partnera raksturam, tas nekad nevar beigties labi. Kritika atšķiras no sūdzēšanās, kas koncentrējas uz kādu vienu konkrētu problēmu. “Tu vienmēr mājās atstāj nekārtību” – tā ir kritika. “Es esmu nogurusi visur atrast tavas netīrās zeķes” – tā ir sūdzēšanās. Ir grūti atrast konstruktīvu atbildi uz kritiku.

Runājiet viens ar otru par to, kā jūs jūtaties tad, kad jums tiek izteiktas šādas piezīmes. Izstāsti partnerim, ka ir citi veidi, kā darīt zināmu to, ka kaut kas īsti nav kārtībā. Un atceries, ka nekad nesāc teikumu ar “tu nekad” vai arī “tu vienmēr”.

Nicinājums – šī ir tā pati kritika, tikai pacelta vēl augstākā līmenī. Nicinājums ir aizvainojošs, pazemojošs un padara kritizētāju par augstāk stāvošu personu – bet attiecībās šāds dalījums nedrīkst pastāvēt. Nicinājums ietver otra cilvēka vārda uzsvēršanu strīda laikā, ņirgāšanos, sarkastisku humoru vai arī ķermeņa valodu, piemēram, acu bolīšanu.

Lai atrisinātu šo problēmu, jums par to ir jārunā un jācenšas sākt vienam otru respektēt. Kad runājat viens ar otru – ieklausieties, pieņemiet otra viedokli, izsakiet savu, centieties nestrīdēties! Jums ir jāprot novērtēt savs partneris – tikai tā var izveidot veselīgas attiecības.

Aizsargāšanās – pēc uzbrukuma tu aizsargā sevi un tad uzbrūc pretī. Aizsargreakcija varētu būt attaisnojumu meklēšana, nepiekrišana, uzbrukuma ignorēšana vai arī upura lomas ieņemšana.

Lai to labotu, ieklausies partnera sūdzībās un uzņemies atbildību par situāciju. Tu vari teikt, kā jūties pati, bet tikai pēc tam, kad viss būs atklāti izrunāts.

Noslēgšanās – situācijās, kad jāsāk risināt problēmas, cilvēks vienkārši aiziet prom vai arī pārtrauc sekot sarunai. Tā ir aizsardzības reakcija pret iespējamajām sāpēm. No malas varētu izskatīties, ka cilvēkam vienkārši nerūp, bet patiesībā viņš jūtas nomākts.

Šādā situācijā ar partneri būtu jārunā par brīdi, kurā otrs ir tendēts novērsties. Tāpat otram ir jāsaprot brīdis, kad partnerim ir vajadzīga pauze – jo, ja ir uznācis brīdis, kurā viņš vairs nevar sekot līdzi notiekošajam, labākais variants ir ļaut atpūsties – tas palīdzēs nomierināties un vēlāk turpināt sakarīgu sarunu bez kliegšanas un ārdīšanās, kā arī tas dos laiku padomāt par situācijas abām pusēm.

 

Avots: www.webmd.com

Leave a Comment