5 dārzeņi, kurus labāk ēst vārītus

  1. Spināti

Šis zaļo lapu dārzenis satur vienkārši fantastisku daudzumu visveselīgāko uzturu bagātinātāju: kalcijs, dzelzs, magnijs, beta-karotīns, luteīns un daudzus antioksidantus. Termiskā apstrāde sniedz mūsu organismam iespēju vieglāk sagremot šīs vielas. Sagremoto kalciju daudzums, kā piemērs, palielinās pēc termiskās apstrādes līdz pat 3 reizēm! Tā kā droši pievienojiet spinātus pīrāgos, sautējumos, zupās un ragū. Ja vēlaties spinātus pievienot salātiem, tad var vienkārši tos apliet ar verdošu ūdeni vai arī tos turēt verdošā ūdenī  laikā līdz 1 minūtei.

  1. Tomāti

Viņi ir īpaši ar to, ka satur lielu daudzumu likopēnu – antioksidantu, kas spēj efektīvi cīnīties ar sirds slimībām un ar vēzi, sevišķi ar prostatas vēzi. Diemžēl, svaigie tomāti šķirās tikai no 4% no šīs veselīgās vielas. Termiskā apstrāde palīdzēs atbrīvot un asimilēt (vielu uzņemšana un pārvēršana par audu sastāvdaļām un enerģijas krājumu papildināšana) lielo likopēnu daudzumu. Šajā sakarā veselīgas ir arī visāda veida tomātu mērces un tomātu pastas, jo šo produktu ražošanai tiek veikta obligātā tomātu termiskā apstrāde. Sekojiet līdzi tam, lai tomātu pastā vai mērcē būtu pēc iespējas mazāk sāls.

  1. Sēnes

Sēnes termiski apstrādā, lai padarītus tās ne tikai veselīgas, bet arī drošības labad. Tikai dažus sēņu veidus var ēst jēlā jeb neapstrādātā veidā. Pat tos, kurus var (piemēram, šampinjonus), organismam būs grūti sagremot, un tādā veidā pastāvīgā var novest pie gremošanas traucējumiem. Sēnēm ir ļoti bieza šūnu struktūra, tā kā termiskā apstrāde palīdz sēnēm labāk asimilēties, atbrīvojot veselīgās vielas un iznīcinot toksīnus, kuri potenciāli var atrasties tajās.

  1. Burkāns

Kā ir zināms, tad burkānos ir daudz beta-karotīnu – antioksidantu, kas organismā pārveidojās par vitamīnu A. Tas ir ne tikai skaistuma vitamīns, kas palīdz cīņā ar grumbā, bet arī Vese***as vitamīns, nepieciešams tai skaitā arī labai cilvēka redzei.  Organismam ir grūti sagremot un asimilēt beta-karotīnu, kuru  satur neapstrādāts burkāns. Termiskā apstrāde, it sevišķi, ja pievieno nelielu daudzumu tauku, paaugstina burkāna uzturvērtību, palīdz organismam asimilēt beta-karotīnu un uzlabo A vitamīna izstrādi.

  1. Krokainie kale kāposti

Kale kāposti jeb lapu kāposti – krustziežu dzimtas augs. Tāpat tie ir arī Rietumu diētisko ēdienu līderi. Šis maz kaloriju un ar šķiedrvielu bagāts dārzenis varētu būt uzskatāms par līderi pēc vielu sastāva, kas nepieciešamas organismam. Šis dārzenis satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, kas organismā sagremojās labāk nekā dzīvnieku. Turklāt kale netrūkst antibakteriālo un antikancerogēno vielu. Termiski apstrādāta kale palīdz samazināt holesterīna daudzumu asinīs un uzlabot gremošanas sistēmas darbību. Neapstrādāta kale arī piemīt holesterīna samazināšanas funkcijas, taču daudz mazākās pakāpēs. Kāpostus kale var sautēt  ar gaļu vai sēnēm, kā parastus kāpostus, pievienot pie garnējumiem, mērcēm, pirmajiem un otrajiem ēdieniem.  Kāpostus salātiem var apliet ar verdošu ūdeni vai arī paturēt karstā ūdenī pāris sekundes.

 

Avots: myjane.ru  

COMMENTS

Leave a Comment