5 lietas, kas paaugstina risku saslimt ar krūts vēzi. Tu noteikti par to pat nenojauti!

 

landscape-1445726772-g-breast-inflammation-129308982

 

1. Alkohols

Sakarība ir visnotaļ vienkārša – jo vairāk alkohola Tu patērē, jo lielāka iespējamība saslimt ar krūts vēzi. ASV Vēža biedrība brīdina, ka sievietes, kuras dienas laikā izmalko divus līdz piecus alkoholiskos dzērienus par 1,5% paaugstina saslimstības iespējamību.

Sūzenas G. Komanas fonds, starptautiska krūts vēža apzināšanas organizācija, brīdina, ka alkohols maina veidu, kā sievietes ķermenis metabolizē estrogēnu, tas liek estrogēna līmenim celties. Vadoties pēc iepriekš veiktiem pētījumiem, paaugstināts estrogēna līmenis spēlē nozīmīgu lomu krūts vēža attīstībā, lai gan konkrēts iemesls tam nav zināms.

 

2. Bērnu dzemdēšana pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas vai nedzemdēšana vispār

ASV Vēža biedrība skaidro, ka bērna dzemdēšana pēc 30 gadu vecuma vai nedzemdēšana vispār palielina risku saslimt ar krūts vēzi. Pēc ASV Nacionālā Vēža Institūta datiem, grūtniecība samazina menstruālo ciklu skaitu, tādējādi samazinot kopējo estrogēna uzkrāšanos.

Pieaugot vecumam, kādā sieviete piedzemdējusi pirmo bērnu, palielinās risks saslimt ar krūts vēzi. Jo vairāk bērnu sieviete piedzemdējusi, jo mazāks ir risks saslimt ar krūts vēzi.

 

3. Bērna nebarošana ar krūti

Šī sakarība nav padziļināti izpētīta, tomēr pēc zinātnieku rīcība esošajiem datiem, bērna barošana ar krūti nedaudz samazina risku saslimt ar krūts vēzi. ASV Vēža biedrība skaidro – jo ilgāk māte baro bērnu ar krūti, jo mazāka kļūst saslimšanas iespējamība.

Arī šajā gadījumā risks ir saistīts ar estrogēna līmeni sievietes ķermenī. Barošana ar krūti samazina menstruālo ciklu skaitu, tas nozīmē, ka situācija ir tāda pati kā grūtniecības gadījumā.

 

Lasi vēl: To ir jāzina katrai sievietei – 9 bīstamākie olnīcu vēža simptomi

 

4. Kontracepcija

Lielākajā daļā gadījumu orālā kontracepcija ir droša, tomēr ir zināmi gadījumi, kuros paaugstinās sievietes risks saslimt ar krūts vēzi.

ASV Vēža biedrība brīdina, ka medikaments “Depo-Provera”, injicējams progesterons, ko izmanto kā kontracepcijas līdzekli un ievada reizi trijos mēnešos, paaugstina saslimšanas risku.

Pēc pētījumu datiem, sievietes, kuras izmanto orālo kontracepciju ir nedaudz biežāk pakļautas saslimstībai ar krūts vēzi, salīdzinājumā ar tām sievietēm, kuras nekad nav lietojušas orālo kontracepciju, zināms, ka risks atkal samazinās, kad medikamentu lietošana tiek pārtraukta.

 

5. Darbs nakts maiņās

Lai ari daži cilvēki, lai nopelnītu iztiku, ir spiesti strādāt nakts maiņās, pētījumi pierāda, ka sievietes, kuras strādā šādā darbā, biežāk slimo ar krūts vēzi. Arī šajā gadījumā risks saistīts ar hormonālo darbību.

Tas saistīts ar melatonīna līmeņa maiņu, tas ir hormons, ko ietekmē ķermeņa atrašanās gaismā. Statistika liecina, ka normāls melatonīna līmenis naktī ir svarīgs dabisko hormonu regulēšanā, tai skaitā estrogēna. Arī šī sakarība šobrīd tiek padziļināti pētīta.

Leave a Comment