6 ieteikumi pārdomātai ūdens uzņemšanai skriešanas laikā

Ar šogad maratonam paredzēto ūdens daudzumu vienam cilvēkam pietiktu 70 gadiem

Fizisku aktivitāšu laikā organisms zaudē daudz šķidruma, tādēļ īpaši svarīgi atjaunot nepieciešamās rezerves. Gatavojoties Tet Rīga maratonam, dabīgais minerālūdens Mangaļi sadarbībā ar sporta treneri Helmutu Rodke iesaka 6 vērtīgus padomus, kurus ievērojot ķermenis ātrāk uzņems enerģiju, kā arī uzlabos fizisko veiktspēju.  

“Ūdens ir neatņemama sportisku aktivitāšu sastāvdaļa, tādēļ arī šogad skrējējiem nodrošināsim aptuveni 62 000 litrus ūdens – tas ir apmēram tik daudz, cik viens cilvēks izdzertu 70 gados. Augstu vērtējam katru pieveikto kilometru un aicinām lepoties ar saviem sasniegumiem, tādēļ šogad katram finišētājam esam sagatavojuši īpaša dizaina “Visi kilometri manējie” pudeli ar pievienoto vērtību, kas ne tikai atveldzēs, bet arī motivēs turpmākajiem sasniegumiem un sniegs iespēju iegūt vērtīgas balvas. Aktīva dzīve sākas ar apņemšanos, un katrs noietais vai noskrietais kilometrs ir vērtīgs, jo uzlabo pašsajūtu”, saka SIA ‘’CIDO GRUPA”  bezalkoholiskā dzērienu segmenta mārketinga vadītāja Līga Sakne.

1. Skrējiena laikā jāuzņem vēss ūdens

Mūsu galvenais uzdevums ir piegādāt organismam ūdens rezerves, kuras izsviedrēt. Vēss ūdens ķermeni atdzesēs ātrāk, kā arī veicinās vielmaiņas procesus. Šķidrums jāuzņem vienmērīgi, maziem malciņiem, lai nerastos smaguma sajūta kuņģī, kas savukārt var ietekmēt pašsajūtu un sportisko sniegumu.

2. Izjūtot slāpju sajūtu, ķermenis jau ir atūdeņojies

Fiziskā slodze mēdz apslāpēt rīkles slāpju receptorus, tādēļ bieži slāpju sajūtu konstatējam tikai tad, kad ķermenī ūdens jau trūkst. Maratona dienā ieteicams padzerties gan pirms starta, gan uzreiz pēc skrējiena, savukārt skrējiena laikā vadīties pēc pašsajūtas. Treniņos vērtīgs paradums ir nedaudz padzerties un censties notestēt savu slāpju līmeni, lai maratona dienā nekļūdītos ar uzņemtā ūdens daudzumu.

3. Izvēlies ūdeni, no kura spēj “padzerties”

Mūžsenais jautājums – labāk lietot gāzētu vai negāzētu ūdeni? Tas ir gaumes jautājums – izvēlies to, no kura spēj «padzerties». Ja kuņģis ir jūtīgāks, ieteicams lietot ūdeni bez gāzes, jo burbulīši vēderā var radīt diskomforta sajūtu.

4. Minerālvielām dzeramā ūdens sastāvā ir liela nozīme

Ūdens sastāvā jābūt dažādām minerālvielām, piemēram, kalcijs, kālijs, nātrijs un magnijs nodrošina šūnu darbību, uzlabo sirdsdarbību, atgriež enerģiju, kā arī aktivizē koncentrēšanās spējas, kas ir vieni no galvenajiem priekšnoteikumiem augstvērtīga rezultāta sasniegšanai.

5. Ar uzņemtā šķidruma daudzumu nedrīkst pārspīlēt

Izdzertā ūdens apjoms ir atkarīgs no daudziem blakusfaktoriem – skriešanas tempa, distances garuma, laika apstākļiem u.c. un ir ļoti individuāls. Taču būtiski atcerēties, ka pārmērīga ūdens lietošana var ne tikai kaitēt organismam, bet pat apdraudēt dzīvību. Noteikti jāseko līdzi sajūtām un nav “jāspiež” sevi dzert pēc iespējas vairāk.

6.    Sniegumu var ietekmēt pat neliels ūdens trūkums organismā

Organisms uz ūdens trūkumu reaģē daudz izteiktāk, kā uz citu barības vielu nepietiekamību. Zaudējot tikai 2% ķermeņa šķidruma, veiktspēja var samazināties līdz pat 25%. Neatkarīgi no tā, vai esi elites sportists vai skriešana ir tikai nedēļas nogales aktivitāte, dzeramais ūdens fiziskās slodzes laikā ir būtisks, ja vēlies trenēties efektīvi un justies labi.

Par dabīgo minerālūdeni Mangaļi

Dabīgais minerālūdens Mangaļi ir pazīstams jau kopš 1994. gada, kad tika uzsākta tā ražošana. Tas ir pirmais Latvijā ražotais reģistrētais dabīgais minerālūdens. Minerālūdens Mangaļi iegūts no sertificētas 213 m dziļas pazemes ūdens atradnes. Šādā dziļumā nogulumieži ir pasargāti no jebkāda piesārņojuma, kas ļauj iegūt dabiski tīru, dzīvu, un minerālsāļiem bagātīgu ūdeni19. maijā, noskrienot jebkuru Tet Rīgas maratona distanci un nofotografējoties ar īpašo Mangaļu “Visi kilometri manējie” pudeli, iespējams iegūt kādu no 9 Samsung Galaxy Watch Active viedpulksteņiem, 9 Sportland dāvanu kartēm vai kādu no 19 Mangaļi Active iepakojumiem.

Leave a Comment