8 nedēļu Paleo diēta darīs brīnumus, par kuriem tev nebija ne mazākās nojausmas!

Pētījums tika veikts Hjūstonas Universitātes fizioloģijas laboratorijā, un tajā piedalījās astoņi cilvēki ar labu Vese***as stāvokli.

Paleo diētā ietilpst tikai tā pārtika, kas bija pieejama Paleolītā jeb Senajā akmens laikmetā, pirms cilvēki sāka lietot piena produktus un pārstrādātus graudus.

Katrs pētījuma dalībnieks saņēma nelielu paleo ēdienkarti un receptes, kā arī ieteikumus tam, kā šo uztura režīmu pielāgot savai ikdienai. Viņiem bija atļauts ēst tik daudz vai maz, cik viņi vēlas.

Rezultātā visiem astoņiem dalībniekiem par 35% palielinājās Interleikīna 10 (IL-10) līmenis. IL-10 ir mazmolekulāra olbaltumviela jeb citokīns, ko ražo imūnšūnas, un tas palīdz novērst iekaisuma veidošanos un pasargā As**svadus. Iepriekšējos pētījumos tika noskaidrots, ka IL-10 līmenis samazinās, kad artērijas ir iekaisušas.

Eksperimenta laikā dalībnieki arī zaudēja svaru, un to varētu minēt kā papildu ieguvumu no šīs diētas. Vidēji katrs no viņiem eksperimenta laikā uzņēma par 22% mazāk kaloriju un par 44% mazāk ogļhidrātu nekā parasti.

Tā kā pētījumā nepiedalījās kontroles grupa ar cilvēkiem, kas neievēro paleo uztura režīmu, nevar precīzi noteikt, kas izraisīja iekaisuma biomarķieru pārmaiņas – konkrēta pārtikas izvēle, samazināts kaloriju vai ogļhidrātu daudzums vai arī svara zudums.

Tāpēc, balstoties uz šiem rezultātiem, būtu jāveic turpmāki pētījumi.

Šis eksperiments tiek uzskatīts par svarīgu pirmo soli. Pētījuma autors, Hjūstonas Universitātes pētnieks Čads Dolans skaidro, ka paleo diēta ir pētīta ļoti maz, neskatoties uz tās popularitāti veselīga dzīvesveida piekritēju vidū. Šī pētījuma rezultāti apstiprina, ka ar īslaicīgām uztura režīma pārmaiņām, Rietumu ēšanas paradumu vietā izvēloties paleo diētu, ir iespējams uzlabot vispārējo Vese***as stāvokli.

The diet is based on eating foods thought to be available to our ancestors during the Paleolithic era, before the advent of dairy or processed grains

Turklāt pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka šī diēta nerada nekādu negatīvu ietekmi.

“Ja arī turpmāk apstiprināsies mūsu pētījuma rezultāti – paleo diēta rada vērā ņemamas pārmaiņas vesela cilvēka organismā –, tad tas būs vēl viens pamatojums tam, ko par šo diētu saka tās atbalstītāji. Tie būs arī provizoriski pierādījumi, lai izstrādātu jaunu kardiovaskulāro slimību ārstēšanas metodi un novērstu koronārās sirds Sli**bas,” skaidro Dolans.

Avots: dailymail.co.uk

COMMENTS

Leave a Comment