Kāzu gadadienas pa gadiem: kā apsveikt un ko dāvināt

Katrā ģimenē ir savas tradīcijas un paražas, tāpēc kāzu jubilejas tiek svinētas dažādi. Cilvēkiem ir plaši zināmi vairāki kopīgi ar laulībām saistīti datumi.

Porcelāna kāzas  – 20 gadu jubileja. Viņu dzird plašs cilvēku loks. Protams, vadoties pēc nosaukuma, ir pieņemts dāvināt porcelānu, un vēlams, lai tie būtu virtuves piederumi: porcelāna krūzes, apakštasītes vai tējkanna. Interpretācijas un pamatojumi šādam nosaukumam ir diezgan dažādi: no vienas puses, tiek uzskatīts, ka visi trauki jau ir saplīsuši, un krājumi ir jāpapildina. No otras puses, šajā laikā ģimenes savienība jau ir skaista un harmoniska kā īsts ķīniešu porcelāns.

Sudraba kāzas  – 25 gadu jubileja. Protams, laulātajiem ir pieņemts dāvināt sudrabu vai kaut ko sudrabotu. Padomju laikos reizēm pat gājuši šo datumu svinēt oficiāli, uz to pašu dzimtsarakstu nodaļu vai kāzu pili, kur reģistrētas attiecības. Īpašu tradīciju šī datuma svinēšanai nav. Dažreiz vīrs un sieva apmainās ar sudraba gredzeniem un valkā tos kopā ar laulības gredzeniem šajā gadā.

Pērļu kāzas  – 30. kāzu gadadiena, kurā pieņemts dāvināt pērles. Vīrs dāvina sievai 30 pērļu kaklarotu, un viesi var uzdāvināt interjera priekšmetus vai rotaslietas, kurās ir šis dārgakmens.

Zelta kāzas  ir 50 gadu jubileja, uz kuru reizēm tiek nopirkti jauni laulības gredzeni un pat tiek lūgts atkārtot laulību ceremoniju. Šajā gadījumā bijušie gredzeni tiek dāvināti neprecētiem mazbērniem kā ģimenes mantojums. Viņiem jāpalīdz ne tikai drīz izveidot ģimeni, bet arī palīdzēt viņiem veiksmīgi un ilgu laiku dzīvot laimīgā laulībā. Viesi var dāvināt laulātajam pārim zeltītus vai zelta priekšmetus: ķēdīti, auskarus vai interjera priekšmetus.

Lasi arī: 8 ieradumi, kas noved pie nabadzības

Lasi arī: Elpošanas vingrinājumi enerģijas uzlabošanai un spēka iegūšanai

Dimanta kāzas  – 60 gadu jubileja. To sauc arī par dimantu. Protams, pēc ilgiem kopīgiem dzīves gadiem šāda laulība jau ir pilnībā pierādījusi savu spēku un izturību. Tas ir kā dimants, cietākais minerāls uz zemes. Nav pārsteidzoši, ka vīrs šajā dienā dāvina rotaslietas ar dimantu.

Interesanta parādība ir sarkanās kāzas . Visā pasaulē ir tikai viens pāris, kurš kopā nodzīvojis tik ilgu un laimīgu dzīvi, tāpēc nav tradīciju un paražu kā tādu. Šī gadadiena tiek svinēta 100 laulības gadu jubilejā. Tieši laulātie, kuri dzīvoja tik ilgu ģimenes dzīvi, deva vārdu šai jubilejai.

Mīlestība un  labsajūta mājā ir atkarīga ne tikai no ikdienas rūpēm, bet arī no tā, cik patīkami pavadīsiet brīvdienas kopā ar visu ģimeni.

Leave a Comment