Pagatavot šo adžiku ziemai ir viegli un vienkārši, un, pateicoties produktu kombinācijai – tomātiem, āboliem, paprikai un burkāniem -, tā iznāk neprātīgi garšīga.
Adžika ir populāra Gruzijas mērce, kas tiek izmantota kā garšviela dažādiem ēdieniem. Tā lieliski sader ar gaļu vai ar kraukšķīgu, ceptu maizi.
Sastāvdaļas adžika mērcei ar āboliem
1,5 kg tomāti
500 g āboli (vēlams skābas šķirnes)
500 g saldie pipari
3 čilli pipari
100 g ķiploki
500 g burkāni
120 ml etiķis 9% (var tikpat labi galda etiķa vietā izvēlēties ābolu etiķi)
100 g svaiga koriandra
100 g pētersīļu
120 ml augu eļļa
30 g sāls – 30
90 g cukurs
Adžika mērces pagatavošana
Nomazgā un nomizo ābolus, izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Nomazgā arī tomātus, saldos piparus, burkānus. Sagriež tos gabaliņos.
Ja vēlaties asāku adžiku, asajiem pipariem var neatdalīt sēklas. Pretējā gadījumā izņemiet sēklas un sagrieziet nelielos gabaliņos. Sajauciet visas sagrieztās sastāvdaļas kopā un tad lieciet tās gaļas mašīnā vai sasmalciniet līdz viendabīgai konsistencei ar blendera palīdzību.
Visu sajauc katliņā un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno izspiestos ķiplokus, augu eļļu, cukuru un sāli.
Pēc tam vāra uz lēnas uguns 1 stundu, laiku pa laikam maisot.
Kad mērce vārījusies aptuveni stundu, pievienojiet smalki sagrieztu koriandru un pētersīļus, samaisiet un vāriet vēl 10 minūtes.
Pašās beigās pievieno ābolu etiķi un vāra vēl 5 minūtes.
Kad noteiktais laiks pagājis, pārlej adžiku sterilizētās burkās, uzliek vāciņus, apgriež otrādi un pārklāj ar segu, līdz pilnībā atdziest.
Atdzesētās burkas glabā tumšā, vēsā vietā.
Adžika ar āboliem ir lieliska piedeva gaļas, dārzeņu ēdieniem un pat kā uzkoda ar maizi. Lai labi garšo!