Paskatoties uz tartes cenu veikalā sapratu, ka daudz izdevīgāk to pagatavot mājās

Salāti vai saldie bļodā, pat visdārgākie un skaistākie, bieži vien ir nedaudz garlaicīgi. Daudz oriģinālāk ir pasniegt ēdienus tartēs – gardajos maizes “šķīvjos”

Tas ir tradicionāli franču konditorejas izstrādājumi – plānas, smilšu vai kārtainās mīklas pamatnes, kas pildītas ar dažādiem sāļiem vai saldiem pildījumiem. Tartes var būt gan atvērtas, gan slēgtas, un tās parasti cep krāsnī. Labākās tartes, protams, ir mājās gatavotas, tāpēc atcerieties šo ļoti ērto un veiksmīgo salātu un uzkodu nesaldināto groziņu recepti, un svētku priekšvakarā nebūs jāskrien uz veikalu un jāmeklē. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.

Soli pa solim sagatavošanas instrukcija:

Planetārā blendera bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, pūdercukuru vai cukuru un visu samaisa ar lāpstiņu. Pēc tam bļodā pievienojiet labas kvalitātes sviestu vai margarīnu. Sviestam jābūt istabas temperatūrā, iepriekš to sagriež mazos gabaliņos. Turpiniet visu maisīt vidējā ātrumā, līdz maisījums atgādina mazas drupatas.

Ja jums nav statīva miksera, varat izmantot virtuves kombainu, rokas mikseri vai vienkārši mīcīt mīklu ar rokām. Atsevišķi nelielā bļodiņā, izmantojot dakšiņu, sajauc olas (vai dzeltenumus) un pienu. Ielejiet šo maisījumu blendera traukā un samaisiet saturu ar mazu ātrumu ne ilgāk kā 2-3 minūtes, līdz izveidojas viendabīga mīkla bez kunkuļiem. Nemīciet pārāk ilgi, pretējā gadījumā mīkla būs cieta un “aizsērējusi”, un gatavie izstrādājumi kļūs cieti, blīvi un nedrūp.


Tiklīdz mīkla sāk attālināties no bļodas malām un veidoties kunkuļos, tā ir gatava. Šajā posmā mīklu var ietīt plēvē un ievietot ledusskapī uz 30 minūtēm, bet kopuma tā tur drīkst stāvēt līdz 1 nedēļai, kā arī veidot un cept groziņus, kad vien nepieciešams.

Bet var arī uzreiz pēc mīcīšanas izrullēt 3-4 mm biezā kārtā un cept tartes. Šo mīklu ir ērti izrullēt starp divām pergamenta loksnēm vai pārklāt ar teflona paklājiņu. Groziņus cepsim metāla mafinu formiņās ar diametru 7cm un augstumu 2,5cm. Silikona veidnes šai receptei nav piemērotas.


No mīklas izgriežam apļus, izmantojot griezēju, kura diametrs ir nedaudz lielāks par veidnēm. Sausā, neietaukotā pannā liek pa vienam mīklas aplim, ar pirkstiem piespiež to apakšā, cenšoties padarīt to pēc iespējas plānāku, jo cepšanas laikā tā tik un tā pacelsies.

Tad stūros spiežam uz leju un iespiežam sānos, bet bez fanātisma, citādi trauslās grozu sienas var saplīst. Uzmanīgi noņemiet lieko mīklu, kas izvirzīta virs veidņu malām. Izrullēto mīklu pārklāj ar plēvi vai teflona paklājiņu, lai tā neizžūst.

Mīklas atgriezumus atkal savācam bumbiņā, izrullējam un izgriežam vēl dažus apļus, līdz visu mīklu esam apstrādājuši. No iepriekšminētā sastāvdaļu daudzuma sanāk 24 tartes ar diametru 7 cm. Katra groza dibenu saduram ar dakšiņu, lai tas neuzbriest.


Šādi sagatavotas tartes var likt ledusskapī uz 30 minūtēm, lai cepšanas laikā tās pēc iespējas mazāk deformētos. Vai arī varat cept tieši cepeškrāsnī, uzkarsētā līdz 190-200 grādiem, 15-20 minūtes atkarībā no tā, cik zeltaini brūnus produktus vēlaties. Parasti ceptajam groziņam jābūt zeltainā krāsā ar vieglu gaiši brūnu nokrāsu.

Lasi vēl: Kūka “Burve”, kas patiesi spēj uzburt īstu svētku sajūtu kā lieliem tā maziem gaviļniekiem

Gatavos groziņus izņemam no cepeškrāsns, divas minūtes atdzesējam un ņemam ārā, vienkārši apgriežot formu otrādi. Ļaujiet tiem pilnībā atdzist un izmantojiet, kā paredzēts. Tos uzreiz piepilda ar pildījumiem, vai arī tos var izņemt un izmantot vēlāk. Tos var uzglabāt nedēļu jebkurā traukā zem cieši noslēgta vāka. Vai vienu mēnesi saldētavā hermētiskā maisiņā. Šie groziņi ir piemēroti gan auksto, gan karsto uzkodu pasniegšanai. Kā jau minēju var tajos likt salātus vai zefīra krēmu ar augļiem.

Sastāvdaļas:

400 g izsijātu kviešu miltu
tējkarote sāls
puse tējkarotes cukura (vai pūdercukura)
200 g nesālīta sviesta ar 82% tauku saturu
divas vistas olas vai 5-6 dzeltenumi
2 ēdamkarotes pilnpiena

Ja vajag vairāk vai mazāk tartes, vienkārši palieliniet vai samaziniet sastāvdaļu daudzumu, saglabājot proporcijas. Šī vienkāršā recepte noteikti noderēs jebkurai mājsaimniecei svētku priekšvakarā. Pagatavojiet vairāk šādu groziņu, un jūsu svētku galds būs elegants, glīts un skaists! Lai labi garšo!

Leave a Comment