Daudzi cilvēki nenovērtē vai pat atstāj novārtā parasto sīpolu. Tomēr no tā var pagatavot daudz interesantu ēdienu. Piemēram, sīpolu mērci, kas uzlabos jebkuras gaļas garšu: šašlika, karbonādes, vistas gaļas vai steika.
Viss uzreiz kļūst garšīgāks, ja pievieno nedaudz šī sīpolu ievārījuma. To ir viegli pagatavot, un tā garša pārspēj visas man zināmās mērces.
Sīpolu mērce
Sastāvdaļas
1,3 kg sarkano sīpolu
50 g olīveļļas
1 pudele sausā sarkanvīna
50 g vīna etiķa
100 g cukura
3,5 g galda sāls
2 g ābolskābes
0,5 g melno piparu
Sagatavošana
1.Nomizojiet sīpolu un sagrieziet ļoti plānās strēmelītēs.
2.Katliņā ielej olīveļļu, ieliec tur sīpolu. Maisot, vāri uz lēnas uguns. Tam vajadzētu kļūt mīkstam un izdalīt sulu. Galvenais, lai tas nepiedeg. Mums arī nav vajadzīga zeltaina garoza.
3.Sajauc sauso sarkanvīnu un etiķi. Uzliek uz uguns un vāra līdz 105 gramiem.
4.Kad sīpols ir mīksts, pievienojiet etiķa maisījumu. Vāriet mērci uz lēnas uguns, līdz gandrīz viss šķidrums ir iztvaikojis.
Pēc tam pievienojiet cukuru, sāli un ābolskābi. Maisiet, līdz tas pilnībā izšķīst. Vāriet ievārījumu, līdz sīpols ir mīksts un biezs. Pēc konsistences tas tiešām atgādina ievārījumu.
5.Tad noņem no uguns, pievieno piparus un ļauj atdzist. Gatavo mērci ieliec sterilizētās burkās.
Šo sīpolu mērci var uzglabāt ilgu laiku. Tā jāuzglabā vēsā vietā. Ar ko to var pasniegt? Patiesībā ar jebko. Mūsu mājās šī ir nemainīga šašlika mērce. Tā kaut kādā veidā atklāj gaļas garšu pilnīgi jaunā veidā. Viesi nepamanīs nekādus šašlika trūkumus, ja pievienosiet šo mērci.
Man arī patīk to ēst ar mājās gatavotu cūkgaļas karbonādi. Ļoti interesanta garša. Un mans vīrs dažreiz vienkārši paņem karoti un ēd šo ievārījumu tieši no burciņas. Tik garšīgs tas ir. Pamēģini to pagatavot, un tu pats redzēsi.
Ar kādu mērci parasti pasniedz gaļu?