Šokolādes kūka “Nomāktība”, kas bija neticami populāra ASV 20. gadsimta 30. gados

Kā jūs jūtaties par kūkas gatavošanu bez olām un sviesta? Un ja nu bez piena? Šķiet, kā gan var pagatavot pienācīgu našķi bez šīm galvenajām sastāvdaļām!

Lielās nomāktības laikā amerikāņu amatnieces izdomāja vēl vairāk. Vēlos dalīties ar jums neparastā mājās gatavotu konditorejas izstrādājumu receptē, kas šajos grūtajos gados nāca palīgā Rietumu mājsaimniecēm.

Kūka bez olām un sviesta

Un gadi patiešām bija grūti. Sākot ar 1929. gada akciju tirgus krahu, ekonomiskā krīze ilga veselus 10 gadus. Rūpnieciskā ražošana tika daudzus gadus samazināta, liela daļa iedzīvotāju palika bez darba, daudzi – zem nabadzības sliekšņa.

Un, lai gan daži joprojām centās saglabāt savu reputāciju un vadīt pēc iespējas tuvāk vecajam dzīvesveidam, lielākā daļa ģimeņu ikdienas dzīvē pārgāja uz pilnīgi jaunu taupības līmeni.

Protams, tas ietekmēja arī ēdienu gatavošanu, jo īpaši tāpēc, ka daudzu produktu izplatīšana bija ierobežota. Cepšanā bieži tika izmantoti tauki, kas var būt gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes. Šajā receptē tos var aizstāt ar margarīnu vai augu eļļu.

Sastāvdaļas

400 g cukura

480 ml stipras kafijas, ūdens vai ābolu sulas

120 ml cepamo tauku

290 g tumšo rozīņu vai smalki sagrieztu plūmju

1 vidēja lieluma ābols

250 g miltu

1 tējkarote sodas

2 tējkarotes cepamā pulvera

1 tējkarote kanēļa

1 tējkarote smaržīgo piparu

1 tējkarote krustnagliņu

1 tējkarote muskatrieksta

110 g sasmalcinātu valriekstu vai mandeļu

Sagatavošana

1.Vidēja lieluma katliņā uz lēnas uguns 10 minūtes vāriet kafiju, cukuru, margarīnu vai augu eļļu, rozīnes un nomizotu un sagrieztu ābolu. Ik pa laikam apmaisiet. Pēc tam ļaujiet maisījumam atdzist vēl 10 minūtes.

2.Lielā bļodā sajauciet miltus, sodu, cepamo pulveri, visas garšvielas un riekstus pēc savas izvēles. Atdzesēto cukura-rozīņu maisījumu ielejiet sausajās sastāvdaļās. Visu kārtīgi samaisiet.

3.Ielejiet mīklu ieziestā 33 x 23 x 5 cm klaipa formā. Cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 25–30 minūtes, līdz pīrāga vidus, viegli piespiežot ar pirkstu, atdalās.

Lasi vēl: Es gatavoju ievārījumu gaļai no parasta sīpola, un man garantēti izdodas pagatavot gaļas šedevru

4.Gatavo un jau atdzisušo kārumu sagriež mazos kvadrātiņos. Šī recepte noderēs, ja mājās nav pietiekami daudz sastāvdaļu!

Šī ir viegli pagatavojamā kūka, ko pagatavojām bez olām un sviesta. Tā labi uzglabājas un to var pat sasaldēt. Vai jums patika šī recepte? Gaidīsim jūsu viedokli komentāros zemāk!