Tīra aizdegune. Indijas prakse deguna dobuma kopšanai

Ilgam mūžam Indijas klimats nav īpaši piemērots. Taču, neraugoties uz to, indiešu jogi dzīvo ilgi un visu mūžu saglabā labu veselību.

Lai cik neticami tas arī šķistu, viens no iemesliem ir tas, ka jogi katru dienu ne tikai skalo aizdeguni, bet arī tīra tās, izbāžot lokanu zariņu caur vienu nāsi otrā vai arī caur nāsi mutē.

Lieta tāda, ka deguna dobumā atrodas divas ļoti svarīgas zonas: viena no tām saistīta ar ieelpas sajūtām, otra – ar organisma piesātināšanos ar skābekli.

Šīs zonas nepārtraukti jāstimulē, un visbiežāk to dara jogis, kas katru rītu sāk ar deguna skalošanu, bet pēc tam pievēršas elpošanas vingrojumiem, proti, atbrīvo pieres un deguna blakusdobumus.

Lasi vēl: Gunas Ķiberes no Rūjienas ieteiktā dārzeņu pasterizēšanas metode

Savukārt mums, ziemeļniekiem, ļoti svarīgi laikus atbrīvoties no mikrobiem, kas ieperinājušies kaklā, pirmām kārtām – uz mandelēm.

Skalojot kaklu, vienlaikus notiek rīkles muskuļu masāža, rezultātā mandeles mehāniskā ceļā atbrīvojas no visa, ko tur piegādājis organisms.

Tāpēc, skalojot kaklu, nav tik svarīgi, kāds šķīdums tiek izmantots (to var darīt pat ar parasto ūdeni), bet gan tas, lai šī procedūra tiktu veikta iespējami biežāk. Starp citu, vienlaikus tiek izskalots arī viss mutes dobums.

Leave a Comment