A.Skride: esam apņēmības pilni mazināt ienākumu nevienlīdzību pensionāriem

“Ir godīgi jāatzīst, ka pēdējos desmit gados sociālajā politikā nav paveikts daudz darbu, kas būtiski palīdzētu mazināt pensionāru nabadzību un ienākumu nevienlīdzību. Sociālo un darba lietu komisijas jaunais sastāvs ir apņēmības pilns strauji rīkoties, lai panāktu izmaiņas tieši mazo pensiju saņēmējiem,” uzsver Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Komisijas deputāti šodien kopā ar pensionāru organizāciju pārstāvjiem izskatīja iespējamos priekšlikumus izmaiņām pensiju jomā. Viens no tiem paredz ieviest piemaksas pie pensijas arī tiem pensionāriem, kuri pensionējušies pēc 2012.gada. Ikmēneša piemaksas apmērs plānots viens eiro par katru darba stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1996.gadam. Komisija ir sākusi darbu pie attiecīgiem pensiju likuma grozījumiem un drīzumā lūgs par tiem Finanšu ministrijas atzinumu.

Kā norāda komisijā, nevienlīdzības riskam vairāk pakļauta tā pensionāru daļa, kas lielāko darba mūžu strādājusi vēl līdz sociālās apdrošināšanas sistēmas ieviešanai. Daļai pensionāru tas jau tiek kompensēts ar piemaksām, bet tiem, kas pensionējušies pēc 2012.gada, šādu piemaksu patlaban nav.

“Cilvēki nav vainīgi, ka ir piedzimuši noteiktā datumā, bet dažkārt no tā ir atkarīgs viņu pensijas apmērs. Visiem nav bijusi iespēja veikt sociālās iemaksas, un šai cilvēku grupai valstij ir jānāk pretī, vecumdienās nodrošinot cilvēka cienīgu ienākumu līmeni,” uzsver A.Skride.

Viens no nākamajiem soļiem nabadzības mazināšanai būtu valstī noteiktā minimālā ienākuma bāzes pārskatīšana. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts patlaban ir 64,03 eiro, un tas tiek ņemts par pamatu arī minimālās pensijas aprēķināšanai.

Leave a Comment