Aizņēmums uz svešas personas vārda

Vājas drošības paroles, nozaudētas kodu kartes, viegli atminami PIN kodi… Sekas – nozagta identitāte un uz personas vārda cita persona paņēmusi aizdevumu. Attīstoties digitālajai finansēšanai parādās arvien jauni drošības riski. AS “Kredītinformācijas Birojs” (KIB) rekomendē iedzīvotājiem regulāri pārbaudīt un sekot līdzi savai kredītvēsturei.

Gadījumu skaits, kad tiek paņemts aizdevums uz citas personas vārda, Latvijā nav retums. Tikai jūnija mēneši KIB vērsās 3 privātpersonas ar pieprasījumu labot savus kredītvēstures datus, jo ir noticis krāpniecības gadījums.

“Ja tiek paņemts kredīts uz citas personas identifikācijas datu pamata, tā ir identitātes zādzība un ar šiem noziegumiem nodarbojas Pol***ja. KIB darbojas finanšu aktivitāšu jeb datu arhīvs, proti, tiek piefiksēti visi iedzīvotāju finanšu darījumu līgumi. Tādejādi privātpersonas, izmantojot datu bāzi, var sekot līdzi tam, lai viņu dati netiek izmantoti, ņemot kredītus, piemēram, izmantojot monitoringa pakalpojumu iespējams automātiski saņemt ziņu par jebkuru izmaiņu savos datos”, uzsver Jānis Timermanis, KIB valdes priekšsēdētājs.

Tāpat KIB vadītājs iedzīvotājiem vēlreiz atgādina, ka privātpersonām ir iespēja KIB datu arhīvā divas reizes gadā saņemt un pārbaudīt savu kredītvēsturi bez maksas.

Latvijā darbojas divi licenzēti kredītbiroji, kas ir atbildīgi par privātpersonu un uzņēmumu korektu datu uzglabāšanu un apstrādi atbilstoši likumdošanā noteiktajām prasībām. “Notiekot krāpniecības gadījumam, kredītbiroju speciālisti rīkojas atbilstoši vadlīnijām – pirmkārt, tiek noskaidrota situācija, sazinoties ar aizdevēju, aizņēmēju un valsts drošības iestādēm un pēc tam personas dati tiek attiecīgi koriģēti datu arhīvā,” skaidro Timermanis.

Šobrīd KIB datu arhīvs satur ierakstus par 629 tūkstošiem privātpersonām, kurām kopā ir 1,2 miljoni spēkā esoši dažādu finanšu saistību līgumi, no kuriem 80% ir patēriņa aizņēmumi jeb ātrie kredīti.

Uzziņai

AS “Kredītinformācijas Birojs” ir pirmais licencētais kredītinformācijas birojs Latvijā, kurš ir daļa no Baltijas kredītinformācijas biroja kopā ar Creditinfo Lietuva UAB un Creditinfo Eesti AS. Baltijas kredītinformācijas biroja dalībnieki ietilpst vienā no lielākajām starptautiskā kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupām – Creditinfo Grupa.

Leave a Comment