Apkurei izmantotās gāzes cena mājsaimniecībām nākamgad nepaaugstināsies.

Saeima ceturtdien grozīja likumu, lai nodrošinātu, ka mājsaimniecībām, kuras apkurei izmanto gāzi, 2023.gada 1.janvārī nepalielināsies maksājumi par gāzi.

Valstij uzņēmumam “Latvijas gāze” (LG) varētu draudēt 24 miljonu eiro kompensācijas rēķins, kas būtu jāizmaksā no valsts līdzekļiem. Tas būtu būtisks finansiāls slogs valstij, un par šo jautājumu šobrīd debatē parlamentārieši.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka maksas samazinājums par 30 eiro par megavatstundu (MWh) jau ir noteikts mājsaimniecībām, kas laika posmā no 2022.gada 1.jūlija līdz 2023.gada 30.aprīlim izmanto dabasgāzi apkurei.

Šobrīd spēkā esošais regulētais tarifs ar gāzi apsildāmām mājām ir 108,7 eiro par MWh. Šis samazinātais tarifs ir 78,75 eiro par MWh.

Lai arī lietotāji joprojām saņemtu 30 eiro par MWh atbalstu, jaunais tarifs 2023.gada 1.janvārī būtu ievērojami augstāks. Šāda situācija neskars tos, kuri dabasgāzi apkurei pērk brīvajā tirgū.

No 2020. gada 1. decembra maksimālā atļautā cena par apkurei izmantoto dabasgāzi būs 78,75 eiro par MWh jeb 0,07875 eiro. par kilovatstundu. Tas nodrošinās, ka lietotāji, kuri gāzi iegādājas brīvajā tirgū, arī pēc 2023. gada 1. janvāra turpinās saņemt tāda paša līmeņa atbalstu.

Cenu griestu noteikšana 108,7 eiro par MWh tika vienkāršota, apvienojot to atbalstošos mehānismus. Rezultātā tika atskaitīti 30 eiro par MWh.

Jaunpieņemtie grozījumi piedāvā atbalstu mājsaimniecībām, kuras cīnās ar augstām enerģijas cenām, tādējādi ierobežojot enerģētiskās nabadzības pieaugumu.

Lai nepieļautu strauju tarifa pieaugumu pieslēgtajiem lietotājiem 2023.gada janvārī, tiks veikts vienreizējs maksājums publiskajam tirgotājam (LG), lai kompensētu 2022.gada otrajā pusē radušos zaudējumus gāzes cenu atšķirību dēļ. Pēc LG aprēķiniem, provizoriskās atlīdzības izmaksas ir 24 miljoni eiro, kas valsts budžetu neietekmēs.

Leave a Comment