Aptauja atklāj, kad Latvijas iedzīvotāji sāk gatavoties Ziemassvētkiem

Latvijas iedzīvotāji gatavošanos Ziemassvētkiem nemēdz atstāt uz pēdējo brīdi – 58 % sāk gatavoties un noskaņoties svētkiem jau novembrī vai decembra sākumā, noskaidrots Zviedrijas mājokļa labiekārtošanas preču tirgotāja IKEA aptaujā*.

Lai gan, apmeklējot lielveikalus pirmssvētku dienās, šķiet, ka daudzi gatavošanos svētkiem ir atstājuši uz pēdējo brīdi, aptauja liecina par pretējo: 23 % respondentu par svētkiem domā jau novembrī vai agrāk, bet 35 % tiem sāk gatavoties decembra sākumā. Tikai 12 % aptaujāto atzina, ka gatavoties sāk tikai pirms pašiem Ziemassvētkiem.

Sievietes Ziemassvētkiem sāk gatavoties agrāk nekā vīrieši – 67 % sieviešu svētkiem pievēršas jau novembrī vai decembra sākumā, savukārt 62 % vīriešu sāk gatavoties decembra sākumā vai vidū. Aptaujas rezultāti liecina, ka par svētkiem ātrāk sāk domāt tie cilvēki, kuru mājsaimniecībā dzīvo vismaz četri cilvēki, bet tie, kas dzīvo vieni, nereti gatavošanos atliek līdz pašiem svētkiem vai negatavojas nemaz.

“Lielākoties Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētkiem sāk gatavoties līdz ar pirmo adventi, kad tiek iegādāts vai pašu rokām gatavots adventes vainags. Tas mājās rada svētku sajūtu un iedvesmo sākt mājokļa rotāšanu,” stāsta IKEA Latvija veikala vadītāja Inga Filipova, piebilstot, ka laicīga gatavošanās svētkiem aiztaupīs liekus uztraukumus un steigu, kā arī dos vairāk laika pārdomāt savas vajadzības un gatavoties soli pa solim.

Ziemassvētki nav iedomājami bez eglītes un ģimenes sanākšanas kopā pie vakariņu galda

IKEA aptaujas rezultāti ļauj secināt, ka lielākā daļa cilvēku labprāt un ar prieku dekorē māju, un tikai 14 % respondentu to uzskata par izaicinājumu. Vairums Latvijas iedzīvotāju nevar iedomāties Ziemassvētkus bez eglītes (71 %) un ģimenes sanākšanas kopā pie vakariņu galda (61 %). Aptaujas dalībnieki norādīja, ka neatņemama svētku sastāvdaļa ir piparkūkas (43 %), mandarīni (52 %) un rotājumi (53 %).

“IKEA veikalā esam sarūpējuši plašu klāstu skaistu un funkcionālu rotājumu par pieņemamu cenu, lai ikviens pavisam vienkārši varētu radīt mājās patīkamu svētku noskaņu. Līdz šim cilvēki visbiežāk iegādājušies Ziemassvētku kolekcijas sveces un mākslīgos augus,” saka I. Filipova.

Aptaujā noskaidrots, ka gandrīz 20 % Latvijas iedzīvotāju plāno svētku dekorācijām tērēt 6 līdz 10 eiro, un tikpat daudz cilvēku iecerējuši tērēt divreiz lielāku summu – ap 10 līdz 20 eiro.

“Mēs uzskatām, ka svētku sajūtas radīšanai nav jātērē daudz naudas, tāpēc pie mums Ziemassvētku rotājumu komplektu var iegādāties, sākot ar 99 centiem, 18 tējas sveču komplekts maksā 1,39 eiro, bet 3 m dāvanu iesaiņojuma papīra – tikai 59 centus,” uzskaita IKEA pārstāve.

Par IKEA

IKEA ir starptautisks mājokļa labiekārtošanas preču mazumtirdzniecības uzņēmums, kas darbojas vairāk nekā 50 valstīs ar vairāk nekā 400 veikaliem. IKEA Rīga veikals tika atklāts 2018. gada 30. augustā.

* Aptauju pēc IKEA Latvija pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu uzņēmums “Norstat” 2018. gada novembrī.

Leave a Comment