Aptauja: Puse Latvijas iedzīvotāju sūdzas par sāpēm kakla zonā un sprandā

Gandrīz puse jeb 49% iedzīvotāju ir izjutuši sāpes kakla zonā vai sprandā. Šīs Vese***as problēmas saistās ar nepareizu stāju, lietojot datoru vai televizoru, secināts telekomunikāciju operatora Baltcom veiktajā pētījumā, kas aktualizē pareizu datora vai televizora lietošanu, ievērojot ergonomikas priekšnoteikumus.

Ļoti daudziem iedzīvotājiem ikdienas darbs ir saistīts ar ilgstošu datora lietošanu un atgriežoties mājās viņi turpina būt tiešsaistē, nedomājot par ergonomikas priekšnosacījumiem. Neatbalstīta muguras lejasdaļa, saliekts kakls un pārāk tuvu novietots ekrāns ir galvenie iemesli, kā rezultātā vairāk nekā trešdaļa aptaujāto jeb 38% iedzīvotāju ir izjutuši arī sāpes mugurā, 36% – nogurumu, 33% – acu sausumu, 21% – sāpes plaukstas locītavā, bet 19% – galvas sāpes. Tikai 19% aptaujāto iedzīvotāju nav manījuši nevienu no minētajiem simptomiem.

Telekomunikāciju operators Baltcom ir par atbildīgu interneta lietošanu un vērš uzmanību uz to, ka, par savu veselību un ergonomiku jādomā ne tikai esot ofisā pie darba datora, bet arī mājās, sēžot dīvānā pie TV un skatoties izklaides portālus stacionārā vai klēpju datorā.

“Aptaujā secinām, ka katrs otrais lietotājs, mājas apstākļos, neievēro pašus vienkāršākos ergonomikas priekšnoteikumus lietojot datoru vai televizoru, kas kopumā iezīmē dramatisku situāciju. Lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par pareizas pozas nozīmi, uzņēmums atgādina ievērot pareizas sēdēšanas pozas priekšnosacījumus un atgādina par atpūtas pauzēm,” Ieva Čerņajeva, Baltcom mārketinga direktore.

Baltcom piedāvā piecus ieteikumus, esot pie datora vai televizora mājās:

1. Lietojot internetu vai viedierīces sēdus pozā, nepieciešams izvēlēties krēslus ar atzveltni un pārliecināties, ka muguras lejasdaļa tiek balstīta visu laiku. Tā tiks samazināta slodze muguras lejasdaļā.

2. Pirms uzsākt darbu, pārliecinies par to, ka gan rokas, gan elkoņi atrodas uz atbalsta. Tieši atbalsta trūkums veicina kakla un sprandas sāpes.

3. Lai izvairītos no sāpēm kakla zonā vēlams galvu balstīt taisni. Ilgstoši galvu turot saliektu tiek radīta papildus slodze kakla skriemeļiem un nosprostojās As**srite.

4. Izmantojot datoru, piemēram, uz galda, jāpārliecinās, ka klaviatūra un pele atrodas pietiekami tuvu, lai izvairītos no ķermeņa liekšanas uz priekšu.

5. Acu sausumu izraisa pārāk tuva monitora atrašanās vietā. Lai no tā izvairītos – monitoram jābūt izstieptas rokas attālumā. Tāpat arī ir jāatpūtina acis, periodiski novēršot skatienu no ekrāna un uzmanību pievērošot kādam citam objektam blakus, piemēram, telpaugam.

Pētījums par Latvijas iedzīvotāju Vese***as stāvokli, kas saistās ar ergonomikas priekšnoteikumu ievērošanu 2018. gada oktobrī veica pētījumu kompānijas “Norstat”, kopumā aptaujājot 505 Latvijas iedzīvotājus.

Par Baltcom

Baltcom ir telekomunikāciju uzņēmums ar 27 gadu pieredzi Latvijas tirgū un ir otrs lielākais telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs valstī. Uzņēmums piedāvā tādus mājas pakalpojumus kā optiskais internets, interaktīvā televīzija, digitālā televīzija, telefonsakari un elektrība.

Leave a Comment