Ar usni nav viegli cīnīties

Netieku vaļā no usnēm. Nomigloju ar raundapu, tomēr saknes neaizgāja bojā. Nezāles arvien iet uz priekšu gan sakņu dārzā, gan puķu dobēs. Kā cīnīties? ANNA BRASLAVĀ

Lasi arī: 8 iemesli, kāpēc jūsu dzīvē vajadzētu būt šīs Zodiaka zīmes pārstāvim!

“Lai sekmīgi ierobežotu tīruma usni, nepietiks tikai ar Roundup lietošanu. Jebkurš glifosātu saturošs herbicīds tiek uzņemts augā caur zaļajām daļām un pēc tam tālāk transportēts uz saknēm. Tīruma usnei ir ļoti dziļa un plaša sakņu sistēma, un glifosāti mēdz nesasniegt simtprocentīgu efektivitāti, jo no auga saknēm var attīstīties jauni dzinumi, īpaši pēc augsnes apstrādes, ko veic pēc apsmidzināšanas ar herbicīdu, vai arī gadījumā, kad usnes apstrādes brīdī bijušas pārāk lielas,” skaidro Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra Nezāļu pētniecības grupas zinātniskā asistente Anda Isoda-Krasovska.

Tīruma usne (Cirsium arvense) ir daudzgadīga divdīgļlapju nezāle un tiek uzskatīta par vienu no visgrūtāk ierobežojamām nezālēm, jo tai ir spēcīga sakņu sistēma, kas nodrošina šīs nezāles veiksmīgu pavairošanos.

Lasi arī: Vīriešu vērtējums pēc Zodiaka zīmes: ar kuru labāk nesākt attiecības

Speciāliste piebilst, ka piemājas dārzā vislabākais ir kaplēt, rušināt, iznīcinot nezāles, kamēr tās vēl ir mazas. Usne ražo daudz sēklu, kuras dīgtspēju saglabā daudzus gadus. Ja usnes ir jau ziedos, izrautas tās nevajag atstāt turpat dārzā, jo nezāļu sēklas nogatavosies un izsēsies.

Herbicīdus ieteicams izmantot tikai tad, kad visas citas nezāļu ierobežošanas metodes jau izmēģinātas; tos arī var lietot, kombinējot ar citām metodēm, piemēram, atbilstīgu augsnes apstrādi (ieteicama dziļaršana pavasarī).

Avots:

Leave a Comment