Asinsgrupu diēta: nav jāskaita kalorijas, vien jāizvēlas pareizie produkti

1. I (0) asins grupa

I (0) asins grupas pārstāvjiem ir
– izturīgs gremošanas trakts;
– spēcīga imūnsistēma, taču biežas alerģiskas reakcijas;
– grūtības piemēroties iepriekš neierastam uzturam.

Organismam ir piemēroti gaļas produkti (izņemot cūkgaļu), zivis un jūras produkti, saldie augļi, dārzeņi, izņemot pākšaugus un kāpostus, ierobežotā daudzumā rupjmaize.

Jāierobežo piena produktu, graudaugu, īpaši kviešu un kukurūzas izstrādājumu, marinētu ēdienu, kečupa lietošana.

No dzērieniem vēlama ir zaļā un zāļu tēja. Nav ieteicama kafijas, stipro alkoholisko dzērienu lietošana, kā arī zemeņu lapu, ehinācijas, sennas, deviņvīruspēka un alvejas zāļu tējas un uzlējumi.

No uztura bagātinātājiem reizēm papildus ieteicami B grupas vitamīni, K vitamīns, kalcijs, jods, aizkuņģa dziedzera enzīmi gremošanas uzlabošanai. Jāizvairās no A un E vitamīnu pastiprinātas lietošanas.

Izvēloties diētu, vēlams ieturēt kādu no tā sauktajām olbaltumvielu diētām. Svaru labi palīdz zaudēt jūras produkti, jēra gaļa, aknas, zaļumi un salāti, spināti, brokoļi, redīsi, lakrica.

No ēdienkartes jāizslēdz graudaugi un pākšaugi, kāposti, vairāk jāēd šai asinsgrupai labvēlīgie produkti.

No fiziskiem vingrinājumiem visefektīvākie ir aerobie sporta veidi – skriešana, slēpošana, aerobika vai peldēšana.

2. II (A) asins grupa

II (A) asins grupas pārstāvjiem ir
– labas pielāgošanās spējas jaunai videi un ēdienkartei;
– jutīgs kuņģa un zarnu trakts;
– vāja imūnsistēma un infekciju risks;
– jutīga nervu sistēma.

Otrās asinsgrupas cilvēku organismam labvēlīgi ir dārzeņi (izņemot tomātus, kāpostus un kartupeļus), augļi un ogas, pākšaugi un graudaugi, kā arī nelielā daudzumā zivis.

Jāierobežo piena produktu, gaļas, cukura, kukurūzas un rapšu eļļas uzņemšana. Kā olbaltumvielu avots ir pieļaujamas olas.

No dzērieniem vēlama kafija, zaļā tēja, sarkanvīns, dabiskās sulas un ūdens ar citrona sulu. Nav ieteicama apelsīnu sula, melnā tēja un gāzēti dzērieni.

No uztura bagātinātājiem reizēm papildus ieteicami B grupas vitamīni, C un E vitamīns, kalcijs, dzelzs, cinks, selēns, hroms, probiotikas.

Šīs asinsgrupas īpašniekiem mēdz būt samazināta kuņģa skābes izdale, tādēļ nav ieteicams ēst gaļu un asus ēdienus.

Organismam vislabvēlīgākie ir mierīgi vingrojumi – pilates, kalanētika vai joga.

3. III (B) asins grupa

III (B) asins grupas pārstāvjiem ir
– spēcīga imūnsistēma;
– labas adaptācijas spējas visās dzīves jomās;
– līdzsvarota nervu sistēmas darbība.

Nepareizas diētas dēļ palielinās risks saslimt ar cukura diabētu un autoimūnām slimībām. Organismam labvēlīga ir sabalansēta ēdienkarte, kas ietver gaļu (izņemot vistas, pīles un cūkgaļu), zivis, piena produktus, olas, graudaugus (izņemot kviešus un griķus), pākšaugus, dārzeņus un augļus (izņemot kukurūzu, tomātus, ķirbjus, olīvas un kokosriekstus).

No dzērieniem ieteicama zaļā un zāļu tēja, dzērveņu, kāpostu, vīnogu un ananasu sula. Nevajadzētu lietot gāzētos dzērienus un tomātu sulu.

Lai kontrolētu ķermeņa svaru, no ēdienkartes jāizslēdz kukurūza, griķi, zemesrieksti, kvieši, tomāti un cūkgaļa, kas kavē insulīna izdali. Jāierobežo cukura un taukvielu daudzums. Notievēšanu veicina zaļumi, salāti, olas, aknas un teļa gaļa.

No uztura bagātinātājiem parasti ieteicams izvēlēties kompleksos vitamīnus, magniju, lecitīnu, ginka un ehinācijas preparātus.

Visefektīvākie ir aerobie vingrojumi – riteņbraukšana, soļošana, peldēšana, kā arī teniss, joga un citas aktivitātes.

4. IV (AB) asins grupa

IV (AB) asins grupas pārstāvjiem ir
– jutīgs gremošanas trakts;
– spēja ietvert A un B asinsgrupu pozitīvās un arī negatīvās īpašības.

Vienai daļai cilvēku vairāk izpaužas A asinsgrupas iezīmes, kas nozīmē, ka viņi slikti pieņem gaļu, bet otrai – B asinsgrupas iezīmes, tāpēc viņi sliktāk pieņem dažus dārzeņus un riekstus.

Šai grupai piederīgajiem ieteicams ēst gaļu (īpaši aitas un truša), zivis, piena un sojas produktus, riekstus, graudaugus, augļus un dārzeņus. Nevēlami produkti ir sarkanā gaļa, griķi, pākšaugi un graudaugi.

No dzērieniem ieteicama kafija, zaļā tēja, kumelīšu, žeņšeņa, mežrozīšu un ehinācijas tēja. Rītu vēlams sākt ar glāzi silta citronūdens. Nevajadzētu dzert liepziedu, alvejas un sennas lapu tējas un uzlējumus.

Lai izvairītos no liekā svara, jāatsakās no sarkanās gaļas, saulespuķu produktiem, griķiem, kviešiem un kukurūzas. Pret to palīdzēs zivis un citas jūras veltes, skābpiena produkti, ananasi un citi augļi.

No uztura bagātinātājiem visbiežāk papildus nepieciešams C vitamīns, cinks, selēns, baldriāna ekstrakts un gremošanas fermentu preparāti.

la.lv

 

 

Leave a Comment